Bergama Ovacık’ta altın madeni çalışmalarının durdurulması için İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin 3 Temmuz’da verdiği durdurma kararına karşılık firmanın tekrar çalışma izni alması, bölge halkının tepkisine yol açtı.

Burak-yildizKozak halkı, son çare olarak İzmir’deki milletvekillerini kendilerini desteklemeye çağırmıştı. Köylülerin çağrısına CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ile CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Kani Beko ve Mahir Polat katıldı.

BÖLGEYİ KAYBEDİYORUZ


Kozak Yukarıbey Mahallesi’nde yapılan toplantıda madenin doğaya, Kozak halkına ve insanlığa zararlarından söz edildi. Madenin, Kozak tabiatı ve halkına çok ciddi zararlar vereceğinin altını çizen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Eğer böyle giderse, Kozak’taki altın madeni işletmeciliğinin önü alınmazsa Kozak’ı çok ciddi bir çevre felaketi bekliyor. 10 yıla kalmaz, bu bölgeyi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu süreçle ilgili soru önergeleri verildi, davalar açıldı ve meclise kanun teklifleri sunuldu fakat hiçbir sonuç alamadık. Buradan maden çıkarmak isteyenler bir şekilde kanunlara kılıfını uydurarak izin alıyor ve çevre felaketine sebep oluyorlar” dedi.


MÜCADELEMİZ SÜRECEK


Toplantıya katılan CHP'nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, "Çevre Bakanı'na gideceğim ve bana verilen fıstık kutusunu ona vereceğim. Doğayı bu konuma getirenlere bir bedel ödetiriz" derk n, CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise "İzmir'den bir Tarım Bakanı seçildi. Gerekirse o Bakan'ı da buraya getireceğiz" dedi. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise "Kozak'ın kıymetini bilmemiz lazım. Bedeli ne olursa olsun, bu mücadelenin içerisinde olacağımı ifade etmek istiyorum" diye konuştu.


KANIMIZI EMİYOR


Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Nefne Atik, sadece firmalarla değil, aynı zamanda yasalarla da uğraştıklarını belirterek “Bu altın madeni, vampir gibi kanımızı emiyor. Ovacık, Narlıca ve Çamlıköy’den sonra şimdi sıra Kozak’a geldi. Biz hukuksal olarak ne yaparsak yapalım önüne geçemiyoruz. Yürütme durdurulmuştu, biz de bunun kutlamak için köylülerle biraraya gelmiştik. Aynı gün yürütmeliğin tekrar faaliyete geçtiğini ve rapordaki bütün eksikliklerin giderildiği iddia edilerek tekrar başvurulmuştu. Aynı yere nasıl oluyor da defalarca kez yasal olarak izin veriliyor anlamıyoruz. Biz burada bir yandan hukuksal bir mücadele verirken, bir yandan da bir insanlık mücadelesi vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. CHP Milletvekilleri haklın yanında olacaklarını, halkla omuz omuza olacaklarını ve mücadeleyi bırakmayacaklarını belirttiler.