Koruyucu Aileler Yardımlaşma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanı Urgancı, koruyucu ailelik kavramının tanıtılacağını, kimsesiz çocukların aile ortamında büyümesinin sağlanacağını belirtti.

gokce-adarİzmir Valiliği'nin koruyucu aile kavramını tanıtan etkinlikleriyle ilgili bilgi veren Koruyucu Aileler Yardımlaşma ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanı Rukiye Urgancı, “Şuan valiliğin yürüttüğü birkaç proje var. Bu projeler sonrasında İzmir Valiliği ile tekrar görüşeceğiz ve İzmir'de koruyucu aile kavramını arttırmaya yönelik çalışmalar yapacağız. Çocukların aile ortamında büyümesi için çalışacağız. Çünkü aile ortamında büyüyen çocuklar daha sağlıklı toplumların oluşmasını sağlayacak” dedi.

İhmal ve istismar önlenir


Çocuğa yapılan ihmal ve istismarı önlemek için koruyucu aileliğin artırılması gerektiğine dikkat çeken Urgancı şöyle devam etti: “Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde sağlıklı bireyler olabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çocuklara yardım edebilmenin en iyi yolu, öz ailesinin koşulları iyileşinceye kadar başka bir ailenin yanında bakımlarının sağlanmasıdır. Koruyucu aile bakımının, çocuğa sağladığı aile ortamı çocuğun psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi açısından önem taşımaktadır.”

Devlet destek oluyor


Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, en az ilkokul bitirmiş, düzenli gelire sahip 25-65 yaş aralığında bulunan herkesin koruyucu aile olabileceğini söyleyen Urgancı, devlet tarafından koruyucu ailelere çocuğun bakımı, eğitimi ve yetiştirilmesi için aylık bir ücret ödendiğini belirtti. Özel ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücretinin yüzde 50 kadar artırıldığını ifade eden Urgancı, “Her öğretim yılı başında bir defaya mahsus olmak üzere eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat olarak ödenir. Çocukların giyim masrafları karşılığı olarak yılda iki kez bakım ücreti iki kat olarak verilir. Koruyucu aile yanında bakılan çocukların gerek duyulduğunda sağlık harcamaları için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanır” diye konuştu.

Evlat edinmeden önce öneriyoruz


Bir çok annenin evlat edinmeden önce koruyucu annelik yapmasını öneren Başkan Urgancı, şöyle devam etti: “Biz, evlat edinmeden önce ailelerin koruyucu olmalarını öneriyoruz. Daha sonra çocuk büyüdüğü zaman eğer çocuğun ailesi kendisi ile iletişime geçmemişse ve çocukta istiyorsa koruyucu aile mahkemeye başvurarak çocuğu kendi nüfusuna geçirebilir.” Televizyon reklamlarında ve dizilerinde her geçen gün koruyucu aile örneklerinin çoğalması kendilerini mutlu ettiklerini belirten Urgancı, çocukların ne kadar mutlu ve sağlıklı olduklarını gördükçe daha çok çalıştıklarını ifade etti.