Haber / Gökçe ADAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü İzmir'in Foça ilçesinde SİT değişikliği yapıldı. Resmi Gazete’de yer alan ilana göre; Eski Foça’nın Atatürk ve Fevzipaşa mahallelerinde, birinci derece doğal SİT alanına denk gelen ‘kesin korunacak hassas alan’ statüsündeki bölgenin büyük bir kısmının derecesi ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak değiştirildi. SİT değişikliğinin yapıldığı alanın, 2007 yılında ilan edilen Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kaldığı kaydedildi. Öte yandan SİT değişikliği yapılan alanın tarlalar ve zeytinliklerle kaplı olduğu bilgisi alındı. SİT derecelerinin düşürülmesi ile birlikte nitelikli doğal koruma alanlarına; su arıtma tesisi, atık su deşarjı, kanalizasyon şebekesi, içme suyu temini, jeotermal kaynağı, iletim hattı, enerji nakil hattı, trafo, şalt sahası, iletişim hattı, ulaşım hattı, açık otopark, teleferik, telesiyej, sulama amaçlı baraj, göletler ve kamping alanları kurulabilecek.

İTİRAZ EDECEKLER

Konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade eden Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi Platformu diğer çevre platformlarıyla birlikte dava hazırlığı içerisinde olduğunu ifade etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi sunacaklarını ifade eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı, Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Foça gibi İzmir'in önde gelen turistik yerlerinden olan bir bölgenin bu şekilde tahribata açılması çok üzücü. Plan değişikliği adı altında talan ve rant resmileştiriliyor. Bu koruma değil yağma planıdır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü'ne gerekli itirazlarımızı yapacak, bu konunun gün gün takipçisi olacağız. Korunması gereken alanlar arasında olan bu bölgenin kamping, otopark, teleferik alanı gibi bir kullanıma açılması çok kaygı verici” ifadelerini kullandı.

'MÜCADELEMİZ BAŞLAR'

Resmi Gazete'de yayımlanan bir diğer plana göreyse Çeşme’nin Altınkum Çiftlik bölgesi, Dikili’nin Adalar etabı için Doğal SİT Alanı'nın koruma statüsü değerlendirildi. Değerlendirme sonucu, Çeşme ve Dikili'nin sınır ve koordinatları yeniden belirlendi. Bu değerlendirmeye göre, Çeşme ve Dikili'de bulunan, söz konusu alanlar, 'kesin korunacak hassas alan' olarak tescil edildi. Kararda; Dikili'de 'Ege'nin Maldivleri' olarak da anılan Adalar etabı için ve Çeşme'nin Altınkum Çiftlik bölgesi için “Doğal SİT-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Doğal SİT-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir” ifadesi çevrecilerin tepkisine neden oldu. Karaçorlu, “Planda, sahil bölgeleri için 'kontrollü kullanım alanı tescil edilmiştir' yazıyor. Bu ifadeler bizi çok endişelendirdi. Bu nasıl bir koruma? Ne olacak bu bölgelere? Çoğu kez statü değişikliğinin ardından rant çıktı. Burasıda ranta kurban mı edilecek? Bunlar koruma planları olamaz. Yine bir talanla karşılaşırsak, mücadelemiz başlar” dedi.