İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Kültürpark'ta yer alan İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri A.Ş. (İZFAŞ) eski hizmet binasını, İzmir Tınaztepe Üniversitesi'ne 3 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis etme kararını, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da onayladı. Kültürpark Platformu'nun tahsisin iptali için açtığı dava ise sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, geçen eylül ayında yapılan oturumda, Kültürpark'ta yer alan İZFAŞ eski hizmet binasını, İzmir Tınaztepe Üniversitesi'ne 3 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis etti. Tahsis kararı, Kültürpark Platformu üyelerince hem Büyükşehir Belediye Meclis toplantısı sırasında hem de Kültürpark önünde protesto edildi. Meclis kararı ile yapılan tahsisin iptali için de yine Kültürpark Platformu tarafından dava açıldı. Dava sürerken, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, tahsis işlemini görüştü. Yapılan toplantının ardından 2. derecede doğal ve tarihi sit alanı olan Kültürpark'taki tahsisi onayladı. Kurul, tahsise ilişkin, koruma amaçlı imar planı yapılıncaya kadar, geçici olarak 2863 saylı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu açısından sakınca olmadığını bildirdi. Kurul ayrıca, doğal sit yönünden konunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce değerlendirilmesine karar verdi.

KARAR TEPKİ ÇEKTİ


Kararda, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen İzmir Tarih ve Sanat Müzesi içerisinde seramik eserler bulunduğuna da dikkat çekildi. Kültürpark Platformu, mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan binanın tahsis işlemi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün vereceği kararı bekliyor.