Haber/ Özge GÜNERKEN

Seferihisar’ın Düzce Mahallesi Çevrekent sitesinde yaşayan hayvanseverlerin yüzü gülmüyor. Düzce Mahallesi’nde bir süredir sokak hayvanlarının istenmemesi, her yıl zehirlemeler yapılarak canların öldürülmesi, kedi ve köpek besleyenlere baskı yapılması nedeniyle sitede yaşayan hayvanseverler duruma tepkilerini 9 Eylül Gazetesi aracılığı ile dile getirmiş; “Sevmeyin ama zarar da vermeyin” çağrısı yapmıştı.

Bu çağrı sonrası olumlu bir adım bekleyen hayvan sahiplerinden Ayşegül Yılmaz, site yönetiminden gelen ve köpeğinin tahliye edilmesine karar verildiğini bildiren yazı ile şok oldu. Çevrekent Toplu Yapı Sitesi Yönetimi’nin gönderdiği yazıda, tavuk, horoz, koyun, keçi, inek gibi hayvanların sitelerde beslenmesini yasaklayan kanundan alıntı yapıldı ve Yılmaz’ın köpeğinin de yırtıcı hayvan sınıfına girdiği öne sürülerek siteden uzaklaştırılması istendi.

Bu gelişmeler üzerine hukuk savaşı başlatacağını bildiren Yılmaz, “Köpeğim yırtıcı bir hayvan değil. Kimseye en ufak zararı yok. Ara sıra havlamak dışında varlığı ile yokluğu belli olmayan bir can. Zaten sitede istenmiyor diye, gezdirmeye bile çıkartmıyoruz. Avukatım aracılığı ile site yönetimine karşı yazı gönderdim. 5199 sayılı yasaya göre haklarımı hatırlattım ve köpeğimi siteden attıramayacaklarını bildirdim. Gelişmeler üzerine konuyu Kaymakamlığa da taşıyacağım. Eğer bu baskılar devam ederse hakkımı yargı yolu ile arayacağım” dedi.

HAYTAP devreye girdi

Çevrekent’te yaşanan gelişmeler üzerine Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) da devreye girerek yetkili mercilere şikayette bulundu.

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder tarafından kaleme alınan ve hem Seferihisar Kaymakamlığı hem de ilçe belediyesine gönderilen dilekçede; geçen sene yapılan zehirlemenin yanı sıra bu sene de sıkıntıların sürdüğünü bildirdi. Önder, site yönetimi ve bazı sakinlerinin, kurdukları whatsapp grubu aracılığı ile hayvanseverler ve hayvanlara yönelik olumsuz söylemler içinde olduklarını; bu nedenle de yeni bir zehirleme yapılabileceği endişesi oluştuğunu kaydetti.

Önder, dilekçesinde Kaymakamlık denetleme ekibinin; site yönetimi ve hayvan haklarına yönelik ihlallere tanık olan kişilerle görüşmelerini talep etti. 5199 sayılı kanunu hatırlatan Önder, hiçbir sahipsiz hayvanın doğal yaşam alanları olan açık ortamlardan uzaklaştırılamayacağını da belirterek, “Kısırlaşmamış canlar varsa sadece onların belediyemizce alınıp, aşılarının da yapılarak tekrar buraya bırakılacağının anlatılmasını rica ediyoruz” dedi.

Komisyon incelemede bulundu

HAYTAP Temsilcisi Önder’in bu dilekçesi sonrasında Seferihisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü harekete geçerek Çevrekent’e geldi. Komisyon, Site Yönetim Planı ile toplu yaşam alanları ile bireysel alanlar ile ilgili alınan kararlarını inceledi. Ancak inceleme sonucu ile ilgili görüş bildirmedi. Komisyondan HAYTAP’a gelen yazıda “5199 sayılı kanun kapsamında oluşabilecek hayvan şikayetleri için ilgili kurumlara başvuru yapılabileceği anlatıldı” denildi.

Hayvanseverler ise komisyon üyelerinin kendileri ile görüşmediğini sadece yönetimden tek taraflı bilgi almakla yetindiğini kaydederek duruma tepki gösterdi.