Ulaştırma Bakanlığı, Menderes'te halk plajına çok yakın bir noktada kurmayı planladığı balıkçı barınağı için sondaj çalışmalarını tamamlarken, Çevre Mühendisleri Odası'ndan uyarı geldi.


Haber / Umut KARAKOYUN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İzmir'in Menderes ilçesine balıkçı barınağı kurmak için kolları sıvadı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İzmir 3. Bölge Müdürlüğü, Menderes'te halkın kullandığı Ahmetbeyli Halk Plajı'na çok yakın bir noktada kurmayı planladığı balıkçı barınağı projesine dair zemin etüdü için sondaj çalışmalarının tamamladığını açıkladı. Barınak için henüz proje çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, önümüzdeki günlerde ise imar planı ve ÇED çalışmalarının başlatılacağı bilgisi verildi. Proje için imar ve ÇED süreçleri olumlu sonuçlanırsa, bakanlık bunu yatırıma çevirecek. İzmir 3. Bölge Müdürlüğü, henüz çalışmaları tamamlamadı ancak o projeye dair Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi'nden uyarı geldi.

YERİ DOĞRU SEÇİN

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, tüm projelerde olduğu gibi bu tür altyapı projelerinin de bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda bütünsel olarak planlanması gerektiğini söyledi. Turizm bölgesi olan bu kesimlerde halkın ücretsiz olarak yararlandığı kamuya açık alanlara yat limanı veya balıkçı barınağı gibi tesislerin yapılmasının doğuracağı sıkıntılara dikkat çeken Helil İnay Kınay, bu tür tesislerin yaratacağı çevresel etkilerin göz önünde bulundurulmasını istedi. Bu tür projeleri takip ettiklerini açıklayan Kınay, çevre mühendisleri olarak uzmanlık alanlarına giren konularla ilgili görüşlerini her zaman kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi. Balıkçı barınaklarının bölgedeki balıkçılık faaliyetleri için bir ihtiyaç olduğuna işaret eden Kınay ancak bu tür projelerde, planlama ve yer faktörü için yeterli çalışmaların yapılmasının önemine değindi. Özellikle yer seçiminin doğru yapılması gerektiğini kaydederek riskli projelerin takipçisi olduklarını dile getirdi. Öte yandan, Ahmetbeyli sahilinde çalışma yapan sondaj makinası, denizin içerisinde devrildi. Makine üzerinde bulunanlar, denize düştü. Bir süre denizin ortasında öylece kalan makine, daha sonra gelen çekici ile sudan çıkarıldı.