Haber/ Özge Günerken

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentte gönüllüğü ve paylaşımı teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği Bizİzmir projesi kapsamında bundan böyle, sokak hayvanlarını kısırlaştıran veya barınaktan hayvan sahiplenen vatandaşlar da BizPuan kazanarak kentteki birçok etkinlikten ücretsiz yararlanacak.

İzmirlilerin, kent dayanışmasına aktif olarak katılması, sosyal projelerin hep birlikte hayata geçirilmesi için başlatılan Bizİzmir projesi “Fayda Sağla, Faydalan” sloganı ile hayata geçti. Proje değiş-tokuş mantığına göre işliyor. Sosyal projelerde gönüllü yer alan tüm İzmirliler, Bizİzmir dijital platformuna üye olarak, bu dayanışma kapsamında hazırlanan özel bir puanlama sistemiyle BizPuan kazanıyor. Puanlar kentteki birçok etkinlik ve projede geçerli kabul ediliyor.

Bizİzmir’de vatandaşların dahil olabilecekleri üç ana eylem var: Duy, paylaş ve katıl. İzmir’deki tüm kültür sanat etkinliklerinden Bizİzmir aracılığıyla haberdar olmak, kentte yapılacak proje ve yatırımlarla ilgili görüş belirtmek ve anketlere katılmak mümkün. Bizİzmir üyeleri buradaki bilgileri paylaşabiliyor, istek ve önerilerini iletiyor, sonuçları takip ediyor, ulaşım kartına yükleme yapabiliyor veya nöbetçi eczaneden boş otoparkların yerlerine kadar birçok bilgiye pratik yoldan ulaşıyor.

Bizİzmir ve BizPuan uygulaması hayvanlar için gönüllü çalışma yapanlara da birçok avantaj sunuyor. Sokak hayvanı kısırlaştırılmasına yardım ederek ya da barınaklardan hayvan sahiplenerek BizPuan kazanmak mümkün. Kazanılan puanlar farklı etkinliklere katılmak için kullanılabileceği gibi yine belediye tarafından sokak hayvanlarına verilmek üzere hayvan derneklerine mama bağışlanmasında da kullanılabiliyor.

Bizpuan kazandıran faaliyetler

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden alınan bilgiye göre hayvanseverlerin BizPuan kazanabilecekleri faaliyetler ise şöyle sıralanıyor:

Kısırlaştırma: Sokak hayvanlarını kısırlaştırmak isteyen gönüllüler öncelikle (0232) 293 39 80 veya 293 35 65 numaralı telefonları arayarak aylık planlamaya dahil olmalı ve getirmeyi öngördüğü hayvanlar için randevu almalılar. Belirlenen gün ve saatte gönüllü tarafından polikliniğe getirilen hayvanın muayene defterine kaydı yapılıp muayeneden sonra anestezi ve gerekli operasyon yapılır. Kısırlaştırma işlemi tamamlanan hayvanlara daha sonra işaretlenme, aşılama ve antiparaziter ilaç tedavisi yapılır ve getiren gönüllüye alındığı ortama bırakılması için teslim edilir. Bu işlem sonrası kaydedilen kişi ve hayvan sayısına dair bilgiler Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü tarafından sisteme girilir ve BizPuan yüklemesi yapılır. İlçe belediyelerde yapılan kısırlaştırma işlemleri puan sistemine dahil değildir.

Sahiplenme: Işıkkent Köpek Bakımevi yılın her günü 13.00-16.00 saatleri arasında ziyaret ve sahiplenme için açık. Köpek sahiplenmek için bakımevine gelenlere önce hayvanların hangi şartlarda yaşaması ve bakılması gerektiğiyle ilgili bilgi verilir. Aşı takvimi kontrol edilir ve zamanı gelen aşı ve tedavileri yapılır. Puanın sisteme yansıması için sahiplenen köpeğin ikamet ettikleri ilçe belediyesine resmi kaydı yapılmalıdır. Kayıt kontrolü yapıldıktan sonra puan sisteme tanımlanır. Sahiplenilen hayvanın 1 ay içerisinde sokağa bırakılması halinde kazanılan puan silinir. Seyrek Köpek Bakımevi ve Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği'nde de aynı prosedürler geçerlidir. Seyrek Bakımevi'nde hafta içi 13.00-16.00 saatleri arasında, Kültürpark Küçük Hayvan Polikliniği'nde ise yılın her günü 08.30-17.30 saatleri arasında sahiplendirme yapılmaktadır.

Harika bir uygulama

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder de kısırlaştırmanın sokak hayvanlarını korumanın en etkin yolu olduğunu dolayısıyla da bu uygulamayı artıracak her projeye sonuna kadar destek verdiklerini belirterek şunları söyledi: “Federasyon olarak kısırlaştırmanın önemini sürekli gündeme getiriyor ve bu konuda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Kısırlaşmamış can kalmamalı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de yeni uygulamasının kısırlaştırmayı artıracağına inanıyorum. Bizİzmir ve BizPuan kampanyasıyla artık kısırlaştırmak için getirilen canlara puan ve mama verilecek. Aynı şekilde barınaktan bir hayvan sahiplenenler de proje kapsamında fayda görecek. Senelerdir bunu istemiştik. Sonunda kısırlaştırma ve sahiplenmeyi teşvik edecek çok güzel bir proje oluşturuldu. Çok sevindim” dedi.

Nasıl BizPuan kazanmaya başlarsınız?

Bizİzmir’e üye olduktan sonra uygulamayı düzenli kullanarak, anketlere ve gönüllü faaliyetlere katılarak BizPuan kazanılıyor. Bu puanlarla, etkinlikler için bilet, belediyenin eğitimlerine, kurslarına katılım gibi çeşitli avantajlardan faydalanabiliyorsunuz. İsteyenler de BizPuanlarını fidan bağışı, sokak hayvanlarına mama bağışı ya da dayanışma amaçlı olarak kullanabiliyor.

Üyeliğinizi tamamladığınızda sizler için bir karekod oluşturuyoruz. Gönüllülük faaliyetine katıldığınızda görevli arkadaşlarımıza üyelik profilinizde bulunan karekodu okutarak puanınızı kazanabilirsiniz. Bizpuanınızı kullanmak istediğinizde, seçtiğiniz etkinliğin bilgisi ve kodu size mail olarak iletilecektir. Ayrıca uygulamadan da bu koda erişebilirsiniz. Etkinlik merkezinde görevli arkadaşlara kodunuzu göstermeniz yeterli olacaktır.

BizPuan miktarınızı, nerelerden kazandığınızı, nerelerde kullanabileceğinizi BizPuan ekranından takip edebilirisiniz.