KESK İzmir, TİS'e dair taleplerini açıkladı. Kamu emekçileri, en az 3 bin 450 TL ücret isterken, OHAL'in kaldırılması ve KHK'ların iptali istendi. Ayrıca işyerleri önünde TİS masaları kuruldu.

Haber / Umut KARAKOYUN

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu milyonlarca kamu emekçisini yakından ilgilendiren ve 1 Ağustos’ta görüşmeleri başlayacak olan 2018-2019 Dönemi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) ile ilgili taleplerini kamuoyuyla paylaştı. Konak İZSU binası önünde bir araya gelen emekçiler, eşit işe eşit ücret isterken, sözleşmeli köle olmayacaklarını haykırdı. Aynı zamanda işyerleri önünde TİS masası da kuran KESK, taleplerinin yer aldığı bildirileri dağıtacak. Yapılan açıklamada, OHAL'in kaldırılmasını isteyen emekçiler, en düşük kamu çalışanı maaşının; kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 liraya çıkarılması istendi. KESK Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi adına açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven, TÜİK’in enflasyon rakamlarına dair açıklamalarına atıfta bulunarak; “AKP döneminde, maaşları TÜİK’in gerçeği yansıtmayan enflasyon rakamları ile eriyen kamu emekçileri ek olarak siyasi iktidarın yıllardır övündüğü büyümeden pay alamadı. Bu nedenle kamu emekçileri son 15 yıllık dönemde en az yüzde 50’lik bir kayba uğradı” dedi. KESK, kamu emekçileri için bir de maaş önerisinde bulundu.

POZİTİF AYRIMCILIK İSTENDİ

KESK’in talepleri arasında kadınlara özel bir başlık ayrıldı. Talepler arasında; kadın kamu emekçilerinin çalışma yaşamında karşılaştığı ayrımcılık, mobbing, baskı ve şiddete son verilmesi yer aldı. Yine bu uygulamalara dair cezai yaptırımların getirilmesi istendi. İstihdam, terfi ve unvan değişikliklerinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması istendi. Kamu emekçilerinin aldığı ücrete dair konuşan Mustafa Güven, şunları söyledi: “3 bin 450 olarak belirlediğiniz kamu emekçilerinin asgari temel ücretine 2018 yılı için, kira yardımı olarak aylık 427 TL, aile-eş yardımı olarak aylık 350 TL, çocuk yardımı olarak 350 TL, brüt asgari ücret tutarında yılda iki ikramiye ve ulaşım için aylık abonman bilet ücreti eklenmesini, yemek ücreti verilmeyen kamu emekçilerinin aylık 335 TL, ödenmesini talep ediyoruz.”

kesk-(5)
KESK ne istiyor?

KHK’lar geri çekilsin, ihraç edilen ve açığa alınan tüm kamu emekçileri işe iade edilsin, hak kayıpları giderilsin. İş güvencesini ortadan kaldıracak sözleşmeli çalışma, performansa göre ücretlendirme gibi çalışmalara son verilsin. Varlık Fonu lağvedilsin. Özelleştirmeler durdurulsun, sözleşmeli, taşeron, esnek, kuralsız çalışma yasaklanmalı. İnsanca yaşanacak bir ücret sağlanmalı. En az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde, ücretsiz, nitelikli ve anadilde olmalı. Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetler giderilmeli.