KESK İzmir Şubeler Platformu, kurulan ancak işlevsiz olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun çalıştırılması için Başbakanlığa faks gönderdi. Emekçiler, kamu çalışanlarının göreve iade edilmesini istedi.

umutKamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun, kamudan ihraç edilenlere dair dosyaları incelemediğini ve karara bağlamadığını belirterek, tepki gösterdi. Kamu emekçiler, Konak Postanesi’nden Başbakanlığa faks gönderdi. Bir yılda ihraç edilen kamu emekçileri hakkında komisyonun herhangi bir karar almadığını belirten emekçiler, kamu çalışanlarının göreve iade edilmesini istedi.

VARLIK GEREKÇESİ NE?


KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi adına açıklama yapan BES Şube Başkanı Mustafa Güven; “Demokratik, sosyal bir hukuk devletinin asgari koşulları yasama, yürütme ve yargı erkinin birbirinden bağımsız olması iken, ülkemizde OHAL ve KHK’lar rejimiyle yasama, yürütme ve yargının tek elde toplanması süreci hızlandırılmıştır. Yaşadıklarımız devletin çökertildiğini, sadece ve sadece Saray fermanlarının geçerli olduğu yeni bir rejim inşa edilmek istendiğini göstermektedir. OHAL ile birlikte KHK’lar eliyle yasama işlevsizleştirilirken, yürütme tek adamda toplanmış ve yargı siyasi iktidarın önceliklerine ve gündemine uygun kararlar alarak varlık gerekçesini ortadan kaldırmıştır” dedi.

MAĞDURİYETLERİ ÇÖZMÜYOR

Komisyonun 23 Ocak 2017 tarihinde kurulduğunu hatırlatan Mustafa Güven, komisyonun çalışma usul ve esaslarını belirleyen yönetmeliğin ise kuruluşundan tam 7 ay sonra, 12 Temmuz 2017 tarihinde açıklandığını söyledi. Usul ve esasların düzenlenişine bakıldığında siyasal iktidarın yaşanan mağduriyetleri çözme gibi bir önceliğinin ve niyetinin olmadığı buradan da anlaşılmakta, ifadelerini kullanan Başkan Güven, şunları dile getirdi: “. AKP hükümeti hızla komisyonu kurmuş, bu toplantıda Türkiye adına yapılan konuşmalarda KHK’ya atıfta bulunarak OHAL süresince yapılan işlemlere ilişkin yargısal denetimlerin önünün açıldığını belirtmiştir. Böylece konunun gündeme alınması ve AKPM Genel Kurulu’nda Türkiye’nin tekrar denetim sürecine dâhil edilmesi en azından bir süre engellenmiştir.”

25 bin dosya iade edildi

Anayasa Mahkemesi’nin KHK’ları denetleme yetkisinin olmadığını açıklaması ile birlikte gözlerin, binlerce dosyanın yığıldığı AİHM’e çevrildiğini vurgulayan Mustafa Güven; “İktidar AİHM’le danışıklı bir şekilde kurduğu komisyonla iç hukuk yollarının tükenmediği gerekçesine sığınmış oldu. Nitekim AİHM, komisyonun kurulmasını gerekçe göstererek kendisine gelen en az 25 bin dosyayı iade etmiştir. Bir taşla birkaç kuş vurmayı hedefleyen AKP’nin adil, şeffaf ve hızlı bir mekanizma ile haksız, hukuksuz şekilde kendisinin ihraç ettiği kamu emekçilerini mağduriyetlerini giderme gibi bir derdinin olmadığı açık” dedi. Açıklamanın ardından, kamu emekçileri fakslarını postaneden Ankara’ya gönderdi. Ayrıca KESK Balıkesir Şubeler Platformu, olağanüstü hal (OHAL) sürecinde ihraç edilen kamu emekçilerinin tekrar görevlerine iade edilmesi ve OHAL'in kaldırılması için Başbakanlığa faks çekip, basın açıklaması yaptı.