Öğretmen Sonay Şeftalici, öğrencileriyle birlikte ürettikleri keçeden şallar ve hediyelik eşyaların satışından elde edilen gelirle çocuk okutacaklarını söyledi.

gokce-adarKaybolmaya yüz tutan sanatlar arasında sayılan keçeciliğe yeni bir teknik getiren tasarımcı ve öğretmen Sonay Şeftalici, öğrencileri ile birlikte dikiş kullanmadan iğneleme yöntemi ile keçeden şallar ve hediyelik eşyalar yaptı. İzmir Ticaret Odası'nda sergi açan Şeftalici, yaptıkları ürünleri yurt dışına satmak istediklerini ve elde eldikleri bütçe ile öğrenci okutacaklarını dile getirdi.

12 kişilik grup


İğneleme yöntemi ile kaybolmaya yüz tutmuş sanatlardan biri olan keçeciliğe yeni bir soluk getiren Şeftalici, “Konak Halk Eğitim'de öğretmenim, aynı zamanda tasarımcıyım. İstanbul'da güzel sanatlar fakültelerinde öğretmenlik yapıyordum. İzmir'e geldim bir süre sonra fakat burada kadro bulamadım. Halk Eğitim'de çalışmaya başladım. Halk Eğitim'de çalışırken iğleneme yöntemini öğrencim buldu nasıl olur diye araştırdım. Hoş bir şey olacağına inandım ve verdiğim kursu bu tekniğe çevirdim. Haftanın beş günü derse gelen 12 kişilik grubum vardı. Onları yetiştirdim. Ve bu sergiye imza attık” dedi. Şeftalici, tekniği ise şöyle anlattı: “Biz aslında iplikler ile resim yapıyoruz. 3 boyutlu şeyler yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca, ev tekstili ürünler de yapıyoruz. Koyunun üzerinden yapağı yünler ile bunları kumaşlara işliyoruz ve bir nevi nakış yapıyoruz ama iğne dışında hiçbir şey kullanmıyoruz.”


Gençlere yardım


Sergide sergilenen şal ve ev tekstil ürünlerin gelirlerinin çocukların eğitimlerine harcayacaklarını söyleyen Sonay Şeftalici, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bugüne kadar 46 okula yardım ettim. Defter, kitap, bot, montları bu okullardaki çocuklara gönderdim. Şimdi amacımız bu ürünleri bu teknik ile markalaştırmak ve ürünleri satıp öğrenci okutmak. Üniversitede tıp okuyan bir öğrencimiz var, onun eğitimi için harcamak istiyoruz. Meslek okuyan çocuklara yardım etmek istiyoruz. Bu yardım çağrılarımızı sosyal medya üzerinden yapıyoruz. Bugün sergi açılışımızın ilk günü ve çok olumlu geri dönüşler alıyoruz. Ziyaretçilerimiz Kültür Bakanlığı ile bu projeyi büyütmelisin diye de önerilerde bulunuyor.”