Karşıyaka Öğretmen Evi'nin yıkılarak yatılı İmam Hatip Okulu yapılacağı iddiaları vatandaşları isyan ettirdi, halk kararı protesto etti.

sinannKarşıyaka ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hasarlı binalar kapsamına alınan Karşıyaka Öğretmen Evi'nin yıkılacağı haberlerine tepki gösteren mahalle sakinleri kararı protesto etti. Karşıyaka Öğretmen Evi'nin hem öğretmenler için hem de mahalle sakinleri için çok önemli bir değer olduğunu belirten vatandaşlar, binanın yıkılarak peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Zarar ediyor gerekçesiyle 15 Mayıs'ta sözleşmelerine son verilen Öğretmen Evi çalışanları da eyleme destek verdi.

TEK TEK SATIYORLAR


Mahalle sakinleri adına açıklama yapan Recai Acar, son yıllarda iktidarın uyguladığı yanlış politikaları hep birlikte yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Bizler bunun benzerini Karşıyaka Lisesi'nde yaşadık. Müze olmasını istediğimiz Karşıyaka Lisesi'ni imam hatip okuluna tahsis etmişlerdi. Karşıyaka Öğretmen Evi'nin akıbetinin de aynı olmasını istemiyoruz. Eğer bu bina çürükse, depreme dayanıklı değilse yenilenmesine karşı değiliz. Yıkılıp yine öğretmen evi olacaksa itirazımız olmaz. Ama şu anki iktidarın anlayışı bu tip sosyal tesisleri elden çıkarmak üzerine kurulu. Sadece öğretmen evi değil, vilayet evi, polis evi, ordu evi, aklınıza gelen bütün sosyal tesisler ne yazıkki ranta teslim ediliyor. Dilerim bu yürüyüşleri 24 Haziran akşamı, geçmiş 16 yılın acılarını unutturacak şekilde sonlanır. 25 Haziran sabahı Türkiye yepyeni bir umuda uyanır.”


ÖĞRETMENLİĞE DARBE


Karşıyaka Öğretmen Evi'nin yapıldığı dönemde İlçe Milli Eğitim Müdürü olan, Karşıyaka Belediyesi CHP Meclis Üyesi Muammer Gezginci de halkın eylemine destek verdi. İktidarın Karşıyaka Öğretmen Evi'ni yıkmakta kararlı olduğunu belirten Gezginci, “Milli Eğitim'den verilen bilgiye göre Karşıyaka'da hasarlı olan binalar saptanmış ve bu binalardan biri de burası. Yerine yatılı imam hatip lisesi yapılacağına yönelik bilgiler dolaşıyor. Edindiğim bilgiye göre buranın ortaokul yapılması konusunda bir planlama yapılmış” dedi. AKP iktidarının uygulamalarıyla bütün Türkiye'de sosyal tesislerin bir bir kapatıldığını ifade eden Gezginci, “Bu, Cumhuriyetin çok önemli değeri olan öğretmenlerin sosyal yaşamlarının kısıtlanarak zor durumda bırakılmasıyla ilgili bir projedir. Bir ulusu bozmak istiyorsanız eğitim sistemini bozun. Zaten ondan sonra bütün sistemler birbirini bozar. Maalesef ülkemiz 1950'den bu yana bağımsız bir ülke değil. Bütün eğitim politikaları sağ iktidarlar tarafından belirlendi. Olay sadece bu öğretmen evi olayı değil. Olay Türkiye'de öğretmenin kişiliğine vurulmuş bir darbe. Ama bu durumdan kurtuluş mümkün” dedi.


Kasıtlı zarar ettirildi iddiası


Karşıyaka Öğretmen Evi'nin zarar ettiği gerekçesiyle 15 Mayıs'ta işten çıkarılan işçiler de vatandaşların eylemine destek verdi. İşten çıkarılan işçilerden Ergin Ballıkaya, Karşıyaka Öğretmen Evi'nin zarar etmeyen bir kurum iken son dönemde yapılan uygulamalarla kasıtlı olarak zarar ettirildiğini iddia etti. Ballıkaya, “Karşıyaka İskelesi'nin karşısında öğretmen evimize bağlı bir lokal bulunuyor. Bu lokal 1.5 milyon TL'ye restore ediliyor. Restorasyon sonunda Hasan Sağlam Öğretmen Evi'ne bağlanacağı söyleniyor. Bizlerin işlerine son vermek yerine bu lokalde çalışmamızı sağlayabilirlerdi. Burada bir artniyet olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.


Milli Eğitim de doğruladı


Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bir yetkili, Karşıyaka Öğretmen Evi'nin deprem yönetmeliğine aykırı olduğunu ve tehlike arz ettiğini söyleyerek, “Binanın karot testleri devam ediyor. Testler sonucunda bina yıkılarak yerine 32 derslikli ortaokul yapılacak. Bina içerisindeki malzemeler de Çiğli'de bulunan depomuzda muhafaza edilecek ve ihtiyaç duyan kurumlara gönderilecek” dedi.