HABER/ Gökçe ADAR

Yaklaşık bir yıldır Fahrettin Altay Meydanı'nda (Üçkuyular)inşaatı süren İstinye Park konusunda basın açıklaması yapan Avukat Mustafa Kemal Turan ve bölge halkı İzmir 2'inci İdare Mahkemesi'nin inşaat yapımını durdurma kararı verildiği ve bu söz konusu kararın uygulanması gerektiğini ifade etti. Turan, vatandaşlardan alınan alanın yeşil alan ve pazaryeri yapılacağı gerekçesi ile kamulaştırıldığı ancak daha sonra imarda yapılan değişiklikle alışveriş merkezi (AVM) yapıldığını ileri sürdü. İstinye Park inşaatı önünde bir araya gelen eski arsa sahiplarinin de bulunduğu basın açıklamasında, Turan, İzmir 2'İnci İdare Mahkemesi'nin beş gün önce verdiği kararın Balçova Kaymakamlığı, Balçova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne tebliğ edildiğini ancak kararın uygulanmadığını iddia etti.

Muhattap bulamıyoruz

Yaklaşık bir yıldır imar hukukuna aykırı olduğu gerekçesi ile inşaatın durdurulması gerektiğini ifade eden Turan, şöyle konuştu: “Elimizde mahkeme kararı var. Kararda inşaatın yapımının durdurulması gerektiği söylüyor ancak görüldüğü gibi inşaat yapımı olanca hızıyla devam ediyor. Bu AVM'nin şu anda olduğu yer vatandaşlardan arsaları alınırken yeşil alana ve pazar yeri yapılacağı söylendi. Ancak daha sonra yapılan değişikliklerle buraya imar izni verildi ve AVM yapıldı. Biz elimizde mahkeme kararı ile gelmişiz ve karşımızda bu kararın uygulanması için muhattap bulamıyoruz.”

Turan, basın açıklaması sırasında yetkililere ulaşmaya çalışarak mahkeme kararının uygulanması gerektiğini iletmek amacıyla belediye ve kaymakanlık yetkililerini aradı ancak yetkililere ulaşamadı. Turan, "Herkes tanık oldu. Hepsi toplantıda" diye konuştu.

AİHM'e taşıyacaklar

Turan, basın açıklamasının ardından İzmir 2'inci İdare Mahkemesi kararının uygulanmaması durumunda konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacaklarını ifade etti. Turan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bu konuda yasal süre 6 aydır. Bu zaman zarfında inşaat yapımı durmazsa yani karar uygulanmazsa biz altı ay sonra kararın uygulanmadığını iç hukuk yollarının tükendiği gerekçesiyle AİHM'e gideceğiz. Öncelikle altını çizerek ifade ediyorum: elimizdeki mahkeme kararının uygulanması için gereken bütün yasal yolları deneyeceğiz."

Balçova Kaymakamlığı'na ve Balçova Belediyesi'ne yürümek isteyen Turan ve eski arsa sahiplerine polisin izin vermemesi üzerine topluluk, kendi araçlarıyla ilgili makamlarla görüşmeye gitti.