Karaburun Yerel Fok Komitesi, yapılmak istenen balık çiftliği ile ilgili İDK kararının artık açıklanmasını istiyor. Komite, Yarımada'nın su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanları kapsamından da çıkarılmasını talep ediyor.

Haber / Umut KARAKOYUN

Karaburun halkının gözü kulağı Ankara'da. Agromey Şirketi'nin ilçede kurmak istediği balık çiftliğine karşı çıkan ve başlatılan ÇED sürecinin durdurulmasını ayrıca projenin iptal edilmesini isteyen vatandaşlar, Yarımada'nın su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanları kapsamından da çıkarılmasını talep etti. Proje için geçtiğimiz aylarda Ankara'da yapılan İnceleme ve Değerlendirme (İDK) toplantısı sonucunun artık açıklanmasını isteyen Karaburun Yerel Fok Komitesi, ilçedeki balık çiftliklerinin Akdeniz Fokları için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, Karaburun Yarımadası'nın, Türkiye’nin 305 önemli doğa alanlarından (ÖDA) olduğunu hatırlattı. Agromey'in kurmak istediği balık çiftliğine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından olumlu görüş bildirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Bakanlık, bir taraftan Karaburun Yarımadası ÖÇKA İlanı Teklif Raporuna olumlu görüş verirken, diğer taraftan 'Su Ürünleri Yetiştiriciliği için Potansiyel Alanları Protokolü' çerçevesinde Yarımadanın balık çiftlikleri ile çevrelenmesine uygunluk vermesi çelişkili bir durumdur.”

karaburun-manset-(2)FOKLARI ÖLDÜRMEYİN

Akdeniz Fokları ve habitatların ulusal mevzuat ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alındığını da ifade eden Komite, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Akdeniz Foku’nun Karaburun ilçesi kıyılarında en sık gözlemlendiği alanlar, Karaburun-Kaynarpınar- Mordoğan kıyıları olup, Agromey Projesi kapsamında balık çiftliğinin kurulması planlanan alanlarla çakışmakta. Bu alanlarda Akdeniz Fokları'nın üreme ve yaşam alanları bulunmakta.” Geçmiş yıllarda Karaburun Yarımadası’nda balık çiftliklerinin yarattığı olumsuz iklimden dolayı Akdeniz Foklarının öldüğü belirtilen açıklamada, bu konuya dair de yasal mücadelelerin başlatıldığı ve balık çiftliği sahiplerine Urla Sulh Ceza Mahkemesi tarafından, para cezası verildiği kaydedildi. Komite, benzer sorunların yaşanmaması için bu bölgede balık çiftliklerinin kurulmaması gerektiğini vurguladı.

EKONOMİYE DE ZARAR

Kurulmak istenen balık çiftliğinin, deniz çayırlarının yoğun olduğu bölgeyi içine aldığını belirten Yerel Fok Komitesi, açıklamasında; “Balık çiftlikleri deniz dibine çöken yem artıkları, suya karışan kimyasallardan kaynaklı aşırı kirlilik ve oksijensiz kalan ortamla, koruma altında olan Deniz Çayırları ve içinde barınan türlere zarar vermekte, türler ve habitatlar yok olma riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Proje kapsamında kurulması düşünülen alanda balık kafesleri, kıyı balıkçılarına ağ atacak yer bırakmayacak, bölgedeki kıyı ve çökertme dalyan balıkçılığını baltalayacak. Yine bu bölgede pek çok mavi bayrak statüsünde koylar, plajlar, doğal kıyı alanları, turizm tesisleri ve yerleşim alanları mevcuttur. Balık çiftliği gibi kirletici ve habitatı bozucu faaliyetler yerel ekonomiye zarar verecektir” ifadelerine yer verildi.

karaburun-manset-(1)

Farkındalık yaratıyorlar

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ile Karaburun Kaymakamlığı’nın 2000 yılında olurlarıyla oluşturulan Karaburun Yerel Fok Komitesi, resmi ve sivil bir yapılanmayı içeriyor. Komite, Karaburun Yarımadası'nda Akdeniz Foku ve Habitatlarının korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, eko sistemin korunması kapsamında çalışmalar yapıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bu canlının gözlem ve belgeleme çalışmalarını sürdürüyor.