Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı kırsal Uzundere Mahallesi sınırlarındaki İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin kampüsüne TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı) tarafından konut yapılmak istenmesi, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile TOKİ hak sahiplerini karşı karşıya getirdi. Dava açıp, kampüs alanı içerisine yapılacak olan TOKİ konutlarının planlarını iptal ettiren ve arazinin tamamının üniversiteye ayrılmasını isteyen Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na TOKİ hak sahipleri tepki gösterdi. Alana 6 aydır bir tek çivi çakılmadığı ancak kendilerinden başvuru ücretinin alındığını ifade ederek, "2+1 evler için 500 TL, 3+1 evler için ise bin TL başvuru ücreti ödedik. Ancak 6 aydır bir çivi çakılmadı. Karşımızda bir muhattap da bulamıyoruz. Neden hala daha evlerimiz yapılmıyor. Neden biz çaresiz bırakılıyoruz" dedi.

30 BİN AİLE MAĞDUR

Hak sahiplerinden Alişan İnal, 30 bin ailenin mağdur olduğunu ifade ederek, süreci şöyle anlattı: "Aylar öncesinde TOKİ'nin Karabağlar’a dar gelirli vatandaşlar için yapacağı konutların kura çekimine başvurduk. Karabağlar sınırları içerisinde bu projeye tam 30 bin aile başvurdu. Normal şartlarda, TOKİ'ye ait 80 hektarlık alanın tamamına konut yapılacaktı fakat meclis üyelerinin kararıyla alanın bir bölümüne bir üniversite yapılması TOKİ'den talep edildi. TOKİ bu talebe olumlu karşılık verdi ve 35 hektarlık alanın üniversite geri kalan alanı ise biz dar gelirli vatandaşların konutları için ayırdı. Projenin ihalesi yapıldıktan sonra bir anda ne olduysa Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve bazı milletvekilleri zaten konut yapılacağı belli olan alana konut yapılmasına karşıyız diye bir kampanya başlattı ve sürekli mahkemeye itiraz ederek sürecin bu günlere kadar uzamasına sebep oldu. Bu süreçte biz hayatında hiç ev sahibi olamamamış ve normal şartlarda ev sahibi olamayacak TOKİ'den kira öder gibi kendi evinde oturma hayali kuran aileler mağdur edildi."

VATANDAŞ KIŞKIRTILIYOR

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, konuyla ilgili vatandaşların kışkırtıldığının altını çizdi. Selvitopu, şu ifadeleri kullandı: "Kura çekimi yapıldığı zaman da bu alana ilişkin aynı kararlar vardı. Ancak bu karara rağmen TOKİ, kura çekimi gerçekleştirdi. Vatandaşın bu mağduriyeti yaşamasına Karabağlar Belediyesi değil, TOKİ sebep oldu. Ancak vatandaşa belediyenin suçuymuş gibi yansıtılıyor. Buraya üniversitenin yapılması kararlaştırılmıştı bunun üzerine kuranın çekilmesi ne kadar doğru? Alanın üniversiteye tahsis edilmesi konusunda kararımız net. Yasalar da buna izin veriyor. Üniversite olmasını istiyoruz. Yeditepe İzmir konutları yapılıyor. Burayı da TOKİ satıyor. Bu evleri o vatandaşlarımıza versinler. Onlar da mağdur olmasın. Vatandaşlar benimle uzlaşamadıklarını söylüyorlar, benim kapım hepsine açık, her zaman görüşebiliriz ama muhatapları ben veya Karabağlar Belediyesi değil. TOKİ'dir."

Ne olmuştu?

Karabağlar Belediyesi, Uzundere’de 38 hektarı İzmir Demokrasi Üniversitesi’ne tahsisli 80 hektarlık alanın tamamının üniversiteye ayrılması; 42 hektarına konut yapılmaması için hukuk mücadelesi yürütmeye başlamıştı. Bu kapsamda İzmir 1. İdare Mahkemesi geçen yıl, üniversite dışındaki konut ve diğer kullanım alanlarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi. TOKİ, sürecin tamamlanmasını beklemeden geçtiğimiz ocak ayında söz konusu 42 hektarlık alanda konut yapmak için ihaleye çıktı. İmar planları ise ihaleden hemen sonra, askıya çıkarıldı. Karabağlar Belediyesi, mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için yeniden yargıya başvurdu. Başvuruyu değerlendiren Ankara 4. İdare Mahkemesi, revizyon imar planı onaylanmamış alanda konut yapım ihalesine çıkılamayacağına hükmetti.