HABER/ Gökçe ADAR

Toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, belediye yetkililerinin ve sendika temsilcilerinin anlaşamaması üzerine greve çıkan Karabağlar Belediyesi Spor A.Ş işçileri 13 gündür greve devam ediyor. Devrimci Turizm İşçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Zöhre Aksüt, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun işçileri ziyaret edeceğini söyleyerek, “Kendisinin karşılaştığımız haksızlığı kabul etmeyeceğini düşünüyoruz ve bize destek olacağını biliyoruz” dedi.

Kiralık işçiye 2 katı

Aksüt greve çıktıklarından beri işveren tarafından adım atılmadığını ifade ederek şöyle konuştu: “İşveren, verdiği teklifin yeterliliğinden ve bizlerin kabul etmediğinden bahsediyor. Biz bir kez daha söylüyoruz ki, bahsedilen rakamlar doğru değildir. Bize yüzde 29.8 oranında bir teklif gelmemiştir. Yüzde 20 oranında teklif yapılmıştır. Bize, işçi giderlerini karşılayamadıklarını söylendi. Kiralık işçi sistemi getirildi. Kendi bünyesinde çalışan işçilere para verilmeyip kiraladıkları işçilere 2 katı para verildi.”

Ayrımcılık yapılıyor

Öte yandan belediye bünyesinde çalışan işçilerin maaşlarının eşit olmadığından bahseden Aksüt, “Belediye, kendi bünyesinde çalışan işçilerini ayırıyor. Eşit davranmıyor. KARBEL'de çalışan bir işçi ile aynı zamanda giren bizim işçimiz farklı ücretler alıyor.Belki bizim işçimiz yağmurda, soğukta çöp toplamıyor ama sosyal tesislerdeki işçiler, Karabağlar halkı ile birebir iletişim kuruyor. Bir çok belediyenin TİS görüşmeleri bitti. Diğer belediye çalışanları 4 bin 400 lira alırken, bizim işçimiz 3 bini göremiyor. Sosyal hak göremiyor. İşçilerimiz grevde olduğu halde yaşadıkları maddi sıkıntıları göz ardı ediyorlar. Çünkü bıçak kemiğe dayandı” diye konuştu.

Teklifin yüzde 29.8 olduğu ifade edildi

Karabağlar Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, “Görüşmelerde işçi ücretlerine 2018 yılında açıklanan yüzde 20.30 olan enflasyon oranının da üzerinde -bir defaya mahsus olmak üzere tek seferde verilecek olan net 2 bin 500 lira iyileştirme de dahil- ortalama yüzde 29.8 oranında ücret artışı önerilmiştir. Ancak sendika verilen bu teklifi kabul etmeyerek ortalama yüzde 54 oranında ücret artışı talep etmiştir. Toplu sözleşme görüşmeleri başlangıcından sonuçlanması aşamasına kadar olan sürede oluşan ücret artışlarındaki farkların da yasa gereği işçilerimize verileceği ve işçilerimizin herhangi bir hak kaybına uğramayacağı kamuoyunun takdirine saygıyla sunulur” ifadeleri kullanıldı.