Haber / Didar DEMİRCİ

Türkiye’de 1 Temmuz 2021 itibariyle normalleşme süreci başladı. Normalleşmenin yaz aylarına denk gelmesi ve beraberindeki Kurban Bayramı tatili, kalabalıkların önünü açtı. Söz konusu durum bir yandan ekonomik açıdan güldürürken bir yandan da yeniden kapanma endişesini beraberinde getiriyor.

Esnaf ve turizmci, adeta diken üzerinde bekliyor. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, normalleşmeyle birlikte vaka artışı beklendiğini ancak, bu artışın normal olduğunu ve daha fazla vaka artışı beklemediklerini dile getirerek, “Biz korkarak yaşıyoruz. Bayramı güzel geçirdik. Ancak, pandeminin içimizde olmaması için ne yapılacaksa onu yapmak gerekiyor. Her bayram 'evde kal, evde kal' olunca bu bayramda insanlar evde kalmak istemediler. Yani bu beklenen bir yoğunluktu. Ancak tabi biz bunu bu kadar beklemiyorduk. Bence geçmiş bayramların rövanşı alındı. Turizm destinasyonlarına maddi manevi iyi geldi” dedi.

Maliyetler arttı

TÜRSAB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, yeniden bir kapanma sürecinin turizm sektörünün sonu olacağını dile getirerek, “Tekrar kapanma turizm sektörünü tamamen bitirir. Şu an bir açılış yaptık ve bu açılış için eleman aldık, ofis açtık yani bir sürü harcama yaptık. Bu harcamaları da aşılama hızlı gidiyor, her şey yavaş yavaş yoluna giriyor, insanlar bağışıklık kazanıyor diyerek yaptık. Ama bir iki ay sonra kapanma olursa ve bu kapanma da iki üç ay sürerse zannediyorum ki turizm sektöründe herkes batar” dedi. Gencer, yaşanan vaka artışlarında bayramın etkisi olduğunu dile getirerek, “Ben tam kapanma beklemiyorum. Bu artışlar bayramdan itibaren artabilir. Ama aşılama artarsa bu durumun değişeceğini ümit ediyorum” diye konuştu. Gencer öte yandan, pandeminin maliyetleri çok yükselttiğini de vurgulayarak, “Turizm sektörü dinamik bir sektör, insanlar aniden karar verip istediği yere gidiyor, geziyor ancak bunun sürekliliğinin olması için tekrar her şeyin yerine oturması lazım. Maliyetler yüzde 30-40 arttı. Bu yine rayına oturur ama yeni bir kapanma bize zarar verir” sözlerini kaydetti.

Esnaf tedirgin

İzmir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise, vaka artışıyla ilgili yapılan açıklamaları endişeyle takip ettiklerini dile getirerek, “Normalleşme süreci ve bayramla birlikte tüm esnafımızı uyardım. Aman maske, mesafe ve hijyen kurallarına sıkı sıkı uyun; kimsenin bu kuralları çiğnemesine izin vermeyin diye. Ancak bayram ve sonrasında vakalarda ciddi bir artış bekleniyor. Bu durum da bizi endişelendiriyor. Bir kapanmayı daha esnaf kaldıramaz. Bu konuyu konuşmak bile istemiyorum” sözlerini kaydetti.

Ürün kalitesi düşer

İzmir Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Hamdin Erişen de, vaka artışının endişe verici olduğuna dikkat çekerek, vatandaşın tedbirlere uyması ve aşı olması gerektiğini vurguladı. Erişen, “Olası bir kapanma durumunda pazarların günleri değiştiriliyor. Bu da 7 gün pazar tezgahı kuran esnafımınız tezgah kurma gün sayısını düşürüyor. Bir de sadece pazarcıyı değil, çiftçiyi de etkiliyor. Çiftçi salatalığı 2- 3 gün kesmezse boyu kabağı geçer. Vatandaşın alacağı mal kalitesi düşer” dedi.

'Kapatır giderim'

Bornova Küçükpark’ta kafe işletmecisi olan Gürkan Şardağ, vaka artışıyla birlikte gelebilecek bir kapanmanın etkisini yorumladı. Şardağ, “Bir tane atacağımız kurşun vardı. Onu da attık. Bir daha kapanırsa ben de kapatır giderim. Çünkü, bunun sonu yok. Zaten 1.5 yıl kaybetmişiz. Üstüne bir de ne kadar süreceğini bilmediğimiz bir kapanma daha gelirse bu benim için direk dükkanı kapatma sebebidir. Çünkü yine kiramız, elektriğimiz, suyumuz giderlerimiz devam edecek. Aynı problemlerimiz çözümsüz devam edecek. Ben pandeminin başında bu şekilde olacağını bilseydim, zaten bundan 1.5 yıl önce kapatırdım. Fatura yine bize kesilecekse biz de seçimlerde faturayı keseriz. Vaka artışının sorumlusu biz değiliz” sözlerini kaydetti.