HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi YÜKAM paydaşlığında Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) tarafından Global Girişimcilik Haftası kapsamında Girişimcilik Zirvesi düzenlendi. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen zirvenin açılış konuşmalarını; İZİKAD Başkanı Betül Sezgin, GİFED Başkanı Huriye Serter, YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker, İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç yaptı. Zirve; Anadolu Kıvılcımları, Empatik Konuşmalar ve İlham Veren Kadınlar başlıklı oturumlar ile tamamlandı.

KADINLAR HAYATI İYİLEŞTİRİYOR

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Aylin Göztaş’ın üstlendiği ‘Empatik Konuşmalar’ oturumunda konuşmacı olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şair ve yazar Ataol Behramoğlu ve arkeolog ve tarihçi Levent Zeybek yer aldı. Konuşmalar sırasında belediyedeki kadın çalışan sayısı hakkındaki soruya cevap veren Soyer, “Üst düzey yöneticilerimizde 50’nin üzerindeyiz. Aşağı indikçe oran azalıyor ama biz bunu kapatmak istiyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günlerde kadın şoför istihdamına başladık. Vinç operatörümüz var. 60 metre vinçte çalışan kadınımız var. Bir yandan bunu görünür kılalım istiyoruz. Kadınlar buna muktedir. Bir tane vinç operatörü ama tüm kadınlara ilham veriyor. İlk kadın şoförlerimiz de öyleydi. Kadın direksiyon salladığı zaman sadece toplu ulaşıma hizmet etmiş olmuyor, toplumu ıslah ediyor. Selam sabah vermek, kadın hayatı değiştirmeye, eğitmeye, iyileştirmeye muktedir” dedi.

KADINLAR İLHAM VERDİ

Zirvenin en önemli oturumlarından biri de moderatörlüğünü Koleksiyoner/Televizyoncu Belkıs Aktürk’ün üstlendiği İlham Veren Kadınlar oldu. AKKA Kalıp Mühendislik Plastik Enjeksiyon Ltd. Şti. Fabrika Müdürü Nazan Akıncı, Olivegg- Raf Ömrü Besin Değeri Artırılmış Unlu Mamüller Projesi ortakları Gürsel Gürkay Tırpan ve Dila Oktay, Agon Biyoteknoloji Kurucu Ortağı Aleyna Yıldız, Sümerargo- Tarımsal Çözümler Başkanı Mehlika Gider, NLK Bilgi Teknolojileri A.Ş. Kurucusu Nalan Kurt, Biotek Kurucusu Gülsevim Tiring ve Beyaz Butik Marka Sahibi Hacer Özil konuşmacı olarak kadınlara ilham verdiler.

“KADINSIN YAPAMAZSIN DEDİLER”

Teknolojiyi üreten tarafta olmanın verdiği mutluluğu dinleyenlerle paylaşan NLK Bilgi Teknolojileri A.Ş. Kurucusu Nalan Kurt, kendi döneminde devlet destekleri ve benzeri teşviklerin olmadığının altını çizdi. Bir dizüstü bilgisayar ile yola çıktığını aktaran Kurt, “Bugün bir dünya markası olma noktasında ilerliyoruz. Bizimle çalışmak isteyenlerin sayısı arttıkça kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Kadınsın, yapamazsın deniyordu. Bugün sadece e ticaret üzerine çalışmıyoruz, tarım alanında da teknolojiyi üretmeye başladık. Bugün gittiğim birçok yerde kadın derneklerine sponsorluk yapıyorum ve onlara şunu diyorum; Siz yeter ki yapmak isteyin biz size sponsoruz. Bir kere yaptıysanız bir daha yapabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Beyaz Butik Marka Sahibi Hacer Özil ise ilhamını sanattan aldığına dikkat çekerek, “Sanattan kazandığımı ticarete aktardım. Ben ilhamımı sanattan aldım. Ticaret beni güçlü kıldı. Bir kadının güçlü olması için parasının olması gerekiyor. Benim; babamdan, dedemden, annemden bir şey kalmamıştı. Bırakın kendiniz olun” sözlerini kaydetti.

CESARETLE YOLA ÇIKTIM

İthal olarak alınan ürünlerin yerelde üretilebileceğini ve bunların ülkemize katma değer sağlayacağını belirten AKKA Kalıp Mühendislik Plastik Enjeksiyon Ltd. Şti. Fabrika Müdürü Nazan Akıncı da, ilhamını patronundan aldığını vurguladı. Akıncı, “Bunun da altından kalkabileceğimi söylediler. Bana ilham olan aslında eski patronum ve şu anki müşterim. Benim kurduğum işletme yurt dışında üretilen bir parçaydı şimdi binlerce parça oldu. Zor oldu, kolay olmadı. Konfor alanından çıkmak hiç kolay değil. Tabi ki bir cesaretle yola başladım. Girişimcilikte ilk düşünmemiz gereken kısım finansal konular. Onun dışında kendi içimde kendi sınırlarımı tanımam için bir çok eğitime katıldım. KOSGEB’in de eğitimine katıldım. Hatta işletmemi KOSGEB ile kurdum. Şu an bir personel ve bir makine ile başladığım yerde 100’e yakın arkadaşımla beraber çalışıyorum. Bizim BUİKAD olarak da çok önemsediğimiz yüzde 35 civarı kadın arkadaşımla beraber çalışıyorum ve bunların bir çoğu da mavi yaka” ifadelerini kullandı.

GENÇLERİN İLHAMI

Olivegg- Raf Ömrü Besin Değeri Artırılmış Unlu Mamüller Projesi ortakları Gürsel Gürkay Tırpan ve Dila Oktay da projeleri ve markaları hakkında bilgi verdi. Olivegg- Raf Ömrü Besin Değeri Artırılmış Unlu Mamüller Projesi ortaklarından Gürsel Gürkay Tırpan, “Çok fazla insan ekmek konusunda yakınıyor. Kanserojen madde içeriyor diye… Ben şuna inanıyorum: Dünyada bir şey değişebilir diyorsak ben değiştirebilirim de dememiz lazım. Bu düşünceyle yola çıktık. Ekmeğin israf olmasının önüne geçmek, çevre kirliliği, ekonomi, insan sağlığı gibi bir çok küresel sorunun çözümü olduk. Bizim çıkış noktamız dediğim gibi aslında masaya ekmek gelmesiyle çıktı. Şu anda şirket kurma noktadayız. KOSGEB destekleri devam ediyor” açıklamalarını yaptı. Öte yandan Türkiye’de rakipleri olmadığının da altını çizen Tırpan, “Dünyada ilk olan bir proje şu an patent aşamasında. Sadece Almanya’da iki rakibimiz var. Onlar da besinleri artırılmış ekmekle piyasaya giriyorlar. Bizimkinin avantajı tamamen bitkisel kompozisyon, tamamen doğal her şey ve gelecek için planlıyoruz” dedi.