Haber / Didar DEMİRCİ

İpek böcekçiliği ve organik meyvelerden reçel üretimi yapan S.S. Menemen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, şimdi de ABC Deterjan’ın hayata geçirdiği Yerli Yerinde projesiyle Katar’a ihracata hazırlanıyor. Kooperatifin Kurucu Başkanı Yeşim Sever, proje dahilinde yaptıkları ARGE çalışmasıyla bölgelerinde aynısefa çiçeğinin yetişebileceğini öğrendiklerini anlattı. Aynısefa çiçeğinin daha öncesinde Menemen'de yetiştiğini ancak zamanla unutulduğunu söyleyen Sever, çiçeğin Menemen’de yetiştirilebileceğini öğrendikten sonra tohumlarını Ege Tarımsal Araştırma’dan temin ettiklerini belitti. Kadın istihdamı ile daha da büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Sever, “Ben kadınlara ve ekibime örnek olmak istiyorum” dedi.

‘OT BİTMEZ’ DENİYORDU

Aynısefa bitkisinin üretimi için yaklaşık 4 dönümlük bir arazi seçtiklerini belirten Sever, seçtikleri tarla için ‘O tarlada ot bile yetişmez’ dendiğini söyledi. Sever, “Biz işe zor kısmından başladık. Bir çöplüğü temizleyerek çiçek bahçesi haline getirdik. 38 kamyon çöp atıldı o tarladan. Araziyi şu an gören tanıyamıyor. Burada ot bile yetişmez diyorlardı. Yani kadınların azmi bir çöplükten çiçek bahçesi yaratabileceğini gösterdi” diye konuştu.

AÇIK BİR PAZAR VAR

İngiltere’de oldukça revaçta olan aynısefa çiçeğinin, kozmetik ve tıbbi amaçlı kullanıldığını ifade eden Sever, iklim değişikliğinin İngiltere’deki üretimi etkilediğini ve bundan kaynaklı pazarda açık olduğunu açıkladı. Sever, “Açık bir pazar var. Biz bu pazarda yer almak için canla başla çalıştık. Geçtiğimiz yaz fideleri diktik, bakımını yaptık ve şu an fideler çiçekte. Şu an binlerce tohumumuz ve 250 kilo ürünümüz var. Bitki sağlık sertifikamızı bekliyoruz. Bitki sağlık sertifikamızı aldıktan sonra Katar’a ihraç edeceğiz. İlk etapta 15 paket gönderdik. Onlar da heyecanla bitki sağlık sertifikasını bekliyorlar” sözlerini kaydetti.

Toptan satıştan kar etmek istiyoruz

Kadınlarla birlikte canla başla çalıştıklarını dile getiren Sever, Emiralem Kır Mahallesi'nde 80 metrekaresi kapalı olmak üzere yaklaşık 2.5 dönüm üzerinde kurutma ve üretim yaptıklarını vurguladı. Sever, farklı bir ürünle kooperatifler arasında ön plana çıkmayı hedeflediklerini söyleyerek, “Toptan satışlarda kar etme çabasındayız. Tabi bunu yaparken de kaliteden asla ödün vermiyoruz” şeklinde konuştu. 

Aynısefanın faydaları

Sever, çay ve sabun olarak kullanılmasının yanı sıra birçok tıbbi üründe de kullanılan aynısefanın faydalarını şu şekilde sıraladı: “Cildin kolajen üretimini artırıyor, antibakteriyel özelliği var, enfeksiyonlara karşı tedavilerde kullanılıyor, vücuttaki toksinleri atıyor, kanserli hücrelere karşı savaşır, sindirimi rahatlatır, kalp ve damar hastalıklarında ilaç tedavisinin yanı sıra doğal bir tedavi yöntemidir, menopozun etkilerini azaltır, strese iyi gelir”