Haber/ Didar DEMİRCİ

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından, her ne kadar 'Kadın haklarını koruyacağız' deseler de bu hakların 'Şer-i Hukuk' çerçevesinde olması kadınları tedirgin ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri üyesi Hilal Susuz, Amerika ve Türkiye’nin Afganistan topraklarında sürdürdüğü politikalara değinerek, “En başta Türkiye’nin Afganistan ve benzeri ülkelerin iç işlerine karışmaması, başkalarının toprağına müdahalede bulunmaması gerekiyordu. Taliban, kadın haklarının şeriata göre olacağını söyleyen bir örgüt. Taliban’da gözlemlediğim kadarıyla, ilk günden beri kadın hakları üzerinde yoğunlaşmış. Ancak, bir kadın belediye başkanının ‘Beni öldürecekler’ demesi, zaten Taliban’ın mevzulara nasıl yaklaştığının bir göstergesi. Biz sadece dışardan izleyebiliyoruz. Afganistan'daki kadın ve çocuklar ciddi anlamda tehlikedeyken, Amerika’nın ve Türkiye’nin tavrı çok kaygı verici” diye konuştu.

'MÜCADELE EDİYORUZ'

“Taliban zihniyetiyle de mücadele ediyoruz” diyerek konuşmalarını sürdüren Susuz, Afganistan’da yaşananların öngörülebilir olduğuna dikkat çekti. Susuz, şöyle konuştu: “Türkiye, Afgan halkının çıkarlarını gözetmeliydi. Ama Türkiye kendisinin ve Amerika’nın çıkarlarını göz önünde bulundurdu. Maalesef Afgan halkı şu an yalnız ve hiçbir devlet onların yanında değil” dedi. Ayrıca, hak mücadelelerinin yıllardır sürdüğüne dikkat çeken Susuz, “Afgan kadınlar için de mücadelemiz sürecek ama bizim Amerika’ya ve Taliban’a bir yaptırımımız olamaz. Bizim bu durumda asıl laf söyleyeceğimiz ve protesto edeceğimiz, bu yaşananlara ortak olan AKP iktidarıdır. Bizim burada yapacağımız elbette buna ortak olan AKP iktidarına karşı gelmek. Bizim tüm dünyadaki kadınlarla, LGBTİ+’larla eşit ve özgür bir dünya hedefimiz var ki bunun içinde elbette Afgan kadınlar da var.”

Kılıç: Sesleri olmalıyız

Afganistan’da yaşanan olayların ciddiyetine vurgu yapan CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Kız çocuklarının okumasına izin verilmediği, kadınların iş hayatından uzaklaştırıldığı hatta ve hatta yalnız başlarına dışarı dahi çıkamadığı, aksi davrananların ise sokak ortasında infaz edildiği bir karanlık, Afgan kadınlarının kapısına dayandı. Tüm dünya bu karanlığa sesini yükseltmeli. Bu zulme kimsenin sessiz kalmaya hakkı yoktur. Yarın çok geç olabilir. Bugün, hemen şimdi Afganistan’da yaşayan kadınların sesi olmalıyız.”

Kılıç, hükumetin Taliban rejimiyle ilgili tavrını ise, “Kendi ülkesindeki kadınların haklarını tanımayan, kadınları her fırsatta yok sayan, İstanbul sözleşmesini fesh etme cüretini gösteren bir iktidardan; Afgan kadınlar için bir ciddi duruş tabiki beklemiyorum. Ama biz CHP olarak nerede bir mazlum varsa, onun yanında olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.