Haber/Gökçe ADAR
İzmir Alsancak'ta bulunan ve 'Gül Sokak' olarak bilinen Dr. Mustafa Enver Bey Caddesi ve 1382 No'lu sokağın isimlerinin değiştirilmesi kararı alınmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mart ayı meclis toplantısı Hukuk-Kent Komisyonu'nda onaylanan karara göre, meşhur Gül Sokak'ın bir kısmı, 'Brezilya', bir kısmı ise 'Kolombiya' sokak olarak değiştirilecek. Konuyu gazetemizin gündeme getirmesi sonrası, İzmirli vatandaşlar sosyal medya hesaplarından isim değişikliğine #gülümüzü kurutmayın hashtagı ile tepki göstermeye başladı. Kentin pek çok sorunu olduğunu söyleyen vatandaşların yaptığı paylaşımlardan bazıları şunlar: “'Burası ile yapılması gereken tek değişiklik, cumartesi pazar araba giremez saçmalığının kaldırmaları olacaktır', 'Her şey tamam bu şehirde sokak ismi kaldı tek! Sokakların temizliğine özen gösterilsin bu yapılacağına', 'Şehrin o kadar sorunu varken gerçekten bununla uğraşmak'.”


Haberimiz sosyal medyada büyük yankı uyandırırken, ad değişikliği çok sayıda retweet aldı...



“NE GEREK VAR?”
İsim değişikliğinin gereksiz olduğunu dile getiren vatandaşların yaptığı paylaşımlardan birkaçı da şu: ''Ne gerek vardı? Gül Sokak bir idoldür. İzmir'in hatıralarından biridir ve isim değişikliği gereksizdir', 'Neden? Hangi çok aklı evvel düşünmüş bunu', 'Ne alaka şimdi', 'Derdiniz bu mu gerçekten? İzmir'de iyileştirilmesi gereken bu kadar şey varken bunlarla mı uğraşıyorsunuz? Önce şu pis kokuya çare bulun', 'Ne kadar saçma', 'Bu bir şaka olmalı', 'Madem değişecek bir Türk bilim insanı ismi olsun. Hayır Brezilya ve Kolombiyalı da yok denecek kadar az. Amaç ne?', 'Bütün İzmir tek yürek akıllarda tek bir soru neden?', 'İzmir lağım kokuyor ama Gül gibi sokağın adı değişecek şaka heralde', 'Kent karta senelerdir İzmirim Kart demeyen İzmir insanı Gül Sokak'a Brezilya Sokak mı diyecek?', 'Oraya 10 yıl sonra git yine Gül Sokak diyecekler'.”

Ne olmuştu?
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mart ayı meclis toplantısında kentin meşhur sokağı Gül Sokak'ın isminin değişeceği kararlaştırılmıştı. Söz konusu kararda, “Dr. Mustafa Enver Bey Caddesinin bir kısmının niteliğinin sokak olarak düzenlenerek Brezilya, 1382 no’lu Sokağın bir kısmının düzenlenerek Kolombiya ve ayrıca 1380 no’lu Sokağın isminin Fransa olarak yeniden isimlendirilmesi talep edilmektedir. Söz konusu önerge, ilgili birimince teklif edildiği şekilde oybirliği ile uygun bulunmuştur” denilmişti.  Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dilek Olcay, isim değişikliği gerekçesinin açıklanması gerektiğini söylemişti. Olcay, “İzmir, Alsancaklı'yım. İzmir'de yaşayan herkes 1382 sokağı Gül Sokak olarak bilir. Ne gerek vardı böyle bir şeye? Orası özel bir yer. Sebebinin bize açıklanması gerektiğini düşünüyoruz” demişti. İzmir Kent Kültürü ve Gelişimi Platformu (İZGEP) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Puğ da, sokak isim değişikliğinin sadece kağıt üzerinde olacağını belirterek, herkesin o sokağa 'Gül Sokak' demeye devam edeceğini dile getirmişti.