Haber / Didar Demirci

Tam 2 yıl 13 gün önce ülkemizde de görülen Kovid-19 pandemisi nedeniyle; maske, mesafe, hijyen kuralı hayatımıza girmişti ki, bu kural pandemiden daha da önce kendisini gösteren uyuz vakalarının azalmasına engel olmadı. İzmir’de son 3 yıldır görülen uyuz vakalarının özellikle son 3 haftada 4 katına çıktığını gözlemlediklerini dile getiren İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel, konunun vahametini, 9 Eylül Gazetesi’ne anlattı.

'DOKTORA ULAŞILAMIYOR'

Bu dönem uyuz vakalarında bir artış olduğunu dile getiren Yüksel, tedavisi olan hastalığın bu kadar artmasının temelindeki problemleri aktardı. Uyuz hastalığını tedavi edecek ilacın çoğu zaman bulunmadığını, bulunsa da ilacın tedavide etkinliğinin çok olmadığını aktaran Yüksel, “Böyle dönemlerde dermatoloji uzmanlarının desteğine ihtiyacımız var. Biliyorsunuz hastanelerde randevu almakla ilgili çok ciddi sorunlar var. Dermatoloji, her zaman randevusu zor bulunan bir alanken, vaka artışlarıyla beraber randevu sorunu çok ciddi bir hal alıyor” dedi. Vakaların 4 kat artığını söyleyen Yüksel, şöyle devam etti: “Uyuz her dönemde karşılaştığımız bir şey. Daha kalabalık ortamlarda daha uzun süre bir arada olmak önemli bir etken. Bu mevsimin getirdiği, kıyafetlerin arındırılması konusunda çözüm üretmekte sıkıntılar var. Bunların hepsi bir araya gelince süreç uzuyor.”

'İLAÇ TEMİNİ SIKINTILI'

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, uyuz tedavisinde kullanılan ilaçların temininin bu yıl daha kolay olduğunu belirterek, “Bu ilaçların tamamı aynı anda çok nadir, kısıtlı sürede bulunuyor. Diyelim bu uyuz tedavisinde 5-6 ilaç kullanılıyorsa onların zaman zaman iki tanesinin zaman zaman bir tanesinin yokluğunu yaşıyoruz. Onun sıkıntısını yaşıyoruz. Onları bulduğunuzda ötekiler kayboluyor. Çünkü üretimle ilgili eksiklikler var” diye konuştu. Son olarak uyuz hastalığının ülkemizde belli bir döneme kadar bu kadar yaygın görülmediğine dikkat çeken Sayılkan, “Sağlıklı, hijyenik ortamlarda barınamamak ve hep birlikte çarşıda, pazarda, sokakta dip dibe olmamız uyuz vakalarının yeniden görülmesine ve artmasına neden oldu” ifadelerini kullandı. 

Okulda uyuz alarmı

Bornova’da bir ortaokulun idaresi, öğretmenler aracılığıyla velilere ‘uyuz’ uyarısında bulundu. İsmini vermek istemeyen bir öğretmen, “Müdürümüz bizi bu konuda uyardı ve velileri bilgilendirmemizi istedi. Okulda kaç öğrencinin uyuz olduğuna dair bir bilgim yok. Ancak velilerimizden temizlik konusunda daha titiz olmalarını istedik. Çünkü bulaşıcı bir hastalıkmış” dedi.