Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir’de hayvan haklarına yönelik çalışmalar yapan sivil toplum örgütleri 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, tüm başkan adayları ile görüşerek onlara kentteki sorunları ve çözüm yollarını aktarmıştı. Başkan adayları hayvanseverlere seçim öncesinde verdikleri sözleri unutmadı. Son birkaç ay içinde İzmir’de gerek sokak hayvanları gerekse genel olarak hayvan haklarına yönelik birçok proje başlatıldı. Bu durum başta HAYTAP olmak üzere, başkanların hayvanlarla ilgili çalışmalarını yakından takip eden STK’ları mutlu etti.

Kentte hayvanlarla ilgili atılan en büyük adım faytonların kaldırılması kararı oldu. İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer, seçim öncesi STK’lara fayton atlarının durumunu çözüme kavuşturma sözü vermişti. O söz Mayıs ayında tutuldu. İzmir Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulu, Fayton Çalışma Esas ve Usulleri Yönergesi'ni iptal ederek İzmir'de fayton dönemini kapattı. Alsancak, Karşıyaka, Selçuk ve Dikili'deki toplam 32 faytonun faaliyetlerine de son verildi.

Geçtiğimiz günlerde ise Büyükşehir Belediyesi’nden ikinci müjde geldi. Tek hayvan ambulansı ile gece, haftasonları ve tatil günlerinde İzmir’in bütün ilçelerindeki acil vakalara yetişmeye çalışan Büyükşehir sonunda ikinci ambulansın da devreye gireceğini bildirdi. İkinci ambulans için yıllardır mücadele ettiklerini belirten HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Tunç Soyer Başkanlığında sokak hayvanları komisyonunda bu istek dile getirilerek meclise sunulmuştu. Meclis’te de kabul edildi. Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Bir istediler bin verildi

Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ise HAYTAP ile birlikte gerçekleştirdiği proje ile herkese örnek oldu. Başkan Kayalar, esnafa, sokak hayvanlarının beslenmesine destek vermesi için mama ve su kapları dağıtarak projenin startını verdi. Proje kapsamında işyerlerinin veya evlerinin önüne mama ve su kabı koymak ve hijyenik bir ortamda hayvanları beslemek isteyenler için belediye ücretsiz olarak dağıtılmak üzere tam bin kap hazırladı. Öte yandan belediye 3 ayda 400 civarında kısırlaştırma yaparak da önemli bir çalışmaya imza attı. Dördüncü veteriner hekim de yakında göreve getirilecek. Ayrıca ilçe merkezinde acil durumlara müdahale edilebilecek bir yer de yapılacak.

Hayvanseverlerin yüzünü en çok güldüren ilçe Menemen oldu. 31 Mart seçimleri öncesine kadar İzmir’in en sorunlu ilçelerinin başında gelen Menemen’de Başkan Serdar Aksoy’un göreve başlaması ile birlikte hayvan hakları konusunda adeta devrim yaşanıyor. Sık sık STK’larla bir araya gelerek önerileri ve çözüm taleplerini dikkate alan Aksoy, Menemen Belediyesi’nin açtığı hayvanat bahçesinin de kapatılacağını duyurdu. Yanı başında İzmir Doğal Yaşam Parkı gibi bir yer olmasına rağmen geçmiş dönemde açılan hayvanat bahçesi hayvanseverlerden tepki toplamıştı.

Türkiye’de bir ilk

Çiğli Belediyesi de, seçimlerden bu yana hayvanlara yönelik birçok farklı çalışmaya imza attı. Ancak belediyenin en çok dikkat çeken projesi Patili Bir Gün oldu. Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Çiğli Belediyesi, çalışanların ve vatandaşların hayvan sevgisini pekiştirmek, sokak hayvanları ve evcil hayvanlarla ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla her ayın ilk cuma gününü patili gün olarak ilan etti.

İlk patili günde, Çiğli Belediyesi çalışanları işe evlerinde besledikleri evcil hayvanları ile gelerek mesai yaptı. Uygulama vatandaşların da ilgisini çekti.

Selçuk Belediyesi de yüzleri güldüren bir diğer belediye. Seçim sonrası kolları sıvayarak çalışmalara başlayan Başkan Filiz Ceritoglu Şengel, verdiği sözleri tutuyor. Selçuk Bakımevi’nde hayvanseverlerin talep ettiği düzeltme ve iyileştirme çalışmaları başladı. Yakın bir zaman içinde Haybulans da hizmete girecek. Ayrıca Başkan Şengel, bakımevinde yuva arayan yüzlerce canı yeni ailelerine kavuşturmak üzere sosyal medya üzerinden de “Satın alma sahiplen” sloganı ile özel bir sayfa açtı.

Narlıdere Belediyesi ise Nisan ayından bu yana 2 bin 500’ün üzerinde hayvana sağlık hizmeti verdi. Tedavi, aşılama, bakım ve kısırlaştırma işlemleriyle can dostların sağlığı koruma altına alındı. Ayrıca 50 civarında sahipsiz can dost ise yeni ailelerine kavuşturuldu.

STK’lar tüm belediyelerin hayvanlara yönelik çalışmalarına hız verdiğini ve bu durumun kendilerini çok memnun ettiğini bildirdi.

Farkındalık her yerde

İzmir’deki birçok belediye, afiş ve billboardlarla da adeta hayvan haklarına yönelik farkındalık yarışına girmiş durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Selçuk’tan Dikili’ye Konak’tan Karabağlar’a, Narlıdere’den Menemen’e, Menderes’ten Güzelbahçe’ye, Torbalı’dan Çiğli’ye kadar tüm ilçe belediyeleri önemli noktaları billboardlarla donattı. Kimi belediye billboardlar aracılığı ile sıcak yaz aylarında hayvanların su ihtiyacının arttığına ve bu nedenle de vatandaşların onlar için sokağa koyacağı bir kap suya muhtaç kaldıklarına dikkat çekerken, kimi belediye ise barınaklardan hayvan sahiplendirilmesini özendirme çalışmaları yaptı.