Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Valiliği, aldığı son kararla şehirdeki tüm etkinlikleri yasakladı. Vaka sayılarının hızla arttığına dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, bütünlüklü müdacadele gerektiğini vurguladı

Sağlık Bakanlığı'nın günlük açıkladığı korona virüs verileri, son dönemlerde 1 Haziran’dan önceki verilerin düzeyine ulaştı. Son olarak İzmir Valiliği, milli bayramlar haricindeki tüm etkinlikleri yasakladı. Getirilen pandemi yasağıyla birlikte, ‘Salgınla mücadelede başa mı dönüyoruz?’ sorusuna İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı açıklık getirdi. Çamlı, toplumsal ve sosyal hareketliliğin yavaşlatılması, bütünlüklü bir pandemi mücadelesi ortaya konulması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu yasaklar getirilirken alışveriş merkezlerinin açık kalması, kafe, restoran, eğlence merkezleri, halı sahalarda kontrolsüz süreçler devam ediyorsa, sınırlamalar bir şey ifade etmez” diye konuştu.

Yüzde 50'lik artış var

Korona virüs vakalarında ülke genelinde ciddi bir artışın olduğunu dile getiren Çamlı, “İzmir’de evde izlenen korona virüs son bir ayda yüzde 50 arttı. Valimizin geçen günkü açıklamasında yaklaşık 4 bin 600 korona virüslü vatandaşın evde izolasyonda olduğunu duyduk. Bilim insanları bu artışın daha da devam edeceği öngörüsündeler. Bakanlığın açıkladığı verilere baktığımızda da önemli artışlar var. Kısacası pandemi sürecinde vaka ve vefat sayılarındaki artış var. Bu da tedbirlerde geriye dönüşe yok açacaktır” dedi. Çamlı, “Toplu taşıma araçlarında fiziksel mesafe, maske kullanımı, araçların dezenfeksiyonu ve yolcu kapasite sınırlamaları önlemlerinin yanı sıra, kamu ve özelde çalışma saatlerinin kademelendirilmesi, esnek mesai uygulamasına geçilmesi ulaşımdaki ve sokaklardaki yoğunluğu azaltılabilir ve kişilerin virüsle karşılaşma riskini azaltabilir” dedi. Ayrıca fabrika, kışla ve cezaevi gibi yerlerin toplu yaşam alanlarının pandemi kurallarına uygunluk açısından yakından takip edilmesi ve denetlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Okulların açılması zor

Milli Eğitim Bakanlığı 31 Ağustos’ta okulların açılacağını duyurmuş, ardından pandemideki gidişattan dolayı bu tarihi 21 Eylül’e ertelemişti. Tablonun giderek ağırlaştığına dikkat çeken Çamlı, bu şartlarda 21 Eylül’de de okulların açılmasının mümkün olmadığını dile getirerek, “Vaka sayılarında bir azalma da söz konusu değil. Vakalar daha da artarken okulların açılması doğru olmaz. Şartların uygun olduğu bazı yerlerde belli sınıflara yüz yüze eğitim verilebilir. Kısacası 1 ay önceki durumdan daha kötü durumdayız” ifadelerini kullandı. Korona virüs konusunda testlerin özellikle sağlık çalışanlarına yapılması gerektiğini dile getiren Çamlı, “Sağlık çalışanları pozitiflerin yüzde 10’nu oluşturuyor. Sağlık çalışanları 10 kat hasta alıyor. Milletvekillerine, futbolculara sürekli test yapılırken, korona virüse karşı bire bir mücadele eden sağlık çalışanlarına neden test yapılmıyor?” diye konuştu.