Haber/ Özge GÜNERKEN

Bugün, Akdeniz'deki atıkların yüzde 95'ini plastik maddeler oluşturuyor. Kilometrekarede 1.25 milyon mikro plastik parçası bulunuyor ve bu parçalar deniz canlıları tarafından sindirilerek, besin zinciri içinde insanlara kadar ulaşıyor. Bu durumu tersine çevirmek için çalışmalar gerçekleştiren Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye’nin mücadelesine İzmir’de destek verdi.

Akdeniz’deki plastik kirliliğine dikkat çekmek için yelken açan Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye'nin "Blue Panda” teknesi 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde geldiği İzmir’e önceki gün veda etti. 'Plastiksiz Denizler Birlikte Mümkün' sloganı ile İzmir ve Kaş'ı ziyaret etmek üzere İstanbul'dan yola çıkan Blue Panda, Pasaport Rıhtım’da 6 gün boyunca İzmirlilerle buluştu.

Blue Panda yelkenlisini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de ziyaret etti. Ziyarette bir de önemli gelişme yaşandı. WWF Türkiye’den yapılan açıklamada; “BluePanda yelkenlisinin İzmir’i ziyareti vesilesiyle WWF ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında bir protokol imzalandı. Bu anlaşmayla beraber İzmir, 2030’a kadar doğaya karışan plastik atıklarını sıfırlayacağı taahhüdünde bulundu. Plastik kirliliğini önlemek için harekete geçen lider kentlerin dahil olduğu Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na hoş geldin Ege’nin İncisi!” denildi.

Öncü rol oynayacak

WWF Türkiye Yönetim Kurlu Başkanı Uğur Bayar: “Denizlerdeki plastik çöplerin yaklaşık yüzde 80'i kara kaynaklı; bunların da büyük kısmı kentsel alanlardan akarsular yoluyla denizlere taşınıyor. Şehirlerin, 2050 yılına kadar küresel nüfusun üçte ikisini barındıracak şekilde büyüyeceği düşünülürse, İzmir gibi şehirler, bu tür akıllı çözümleri benimsemeye devam etmelidir. Şehirlerimizi, büyüyen plastik atık yükünden kurtarmak için yapılan küresel mücadelede öncü rol oynayan İzmir ile böyle bir ortaklık içinde bulunmaktan heyecan duyuyoruz” dedi.

Başkan Tunç Soyer de şunları söyledi: “Bugün gezegenimizin geldiği nokta itibariyle, aşırı tüketim ve endüstriyel atıklar sonucunda plastik kirliliği, başta denizler olmak üzere tüm ekosistemi tehdit ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu gerçeği esas alan ve sadece insanların yaşamını gözeten bir şehir olmanın ötesinde bir vizyonla hareket ediyor. İnsanın, doğadaki tüm varlıklarla; havayla, suyla, iklimle barışık bir hayat sürdüğü bir geleceği inşa etmeyi hedefliyor. İzmir’i evi, memleketi olarak adlandıran herkesin yaşam kalitesini iyileştirmeyi taahhüt ediyoruz.”

İzmir’in önemi büyük

Blue Panda, Ege’nin İncisi İzmir’e ‘Hoşçakal’ derken WWF Türkiye ise kentin doğa koruma açısından önemine şu sözlerle değindi: “İzmir il sınırları içerisinde belirlenmiş 8 önemli kuş alanı ve 10 önemli bitki alanı, 1500 den fazla bitki, 14 sürüngen, 300’e yakın kuş ve 26 memeli türüne ev sahipliği yapıyor. İzmir kıyılarında ispermeçet balinası (Physeter macrocephalus), afalina (Tursiops truncacus), çizgili yunus (Stenella coeruleoalba), tırtak (Delphinus delphis) ve Akdeniz keşiş foku olmak üzere 5 deniz memelisi türü gözlemlenebiliyor. İzmir aynı zamanda Türkiye’nin en kalabalık üçüncü kenti. Özellikle turistik merkezlerinde yaz döneminde nüfus daha artıyor. Bu, İzmir’den denize karışan plastik miktarının da artması anlamına geliyor.”