Haber/ Emre Tazegül / Didar Demirci

Salgın öncesi kayıtlı oldukları illerden ayrılarak Avrupa'ya gitmek için yollara düşen sığınmacılar, sınır kapıların kapatılması üzerine açıkta kaldı.

İzmir'de bulunan ve başka illere kayıtlı olan sığınmacılar ise otogara getirildi. Kayıtlı oldukları illere gönderilmeyi bekleyen sığınmacılar, polisin geniş güvenlik önlemleri altında İzmir otogarında gözetim altında tutuluyor.

Korona virüs (COVID-19) salgını nedeniyle Türkiye-Yunanistan sınırından 9 ildeki geri gönderme merkezi ve kamplara götürülen sığınmacıların bir kısmı 14 günlük karantina sonrası İzmir’e getirilmişti. Osmaniye Düziçi’ndeki kamptan otobüslerle yola çıkarılan ve 11 Nisan’da İzmir’e ulaşan sığınmacılar, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde iki gün tutulduktan sonra dün buradan çıkarıldı ve kendilerine kayıtlı oldukları illere gitmeleri söylendi.

Diğer illerden gelen mültecilerin de katılmasıyla İzmir otogarında yaklaşık 350 sığınmacı kendilerini kayıtlı illere götürecek otobüsleri bekliyor. Sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için otogara gelen Halkların Köprüsü gönüllüleri, yanlarında getirdikleri bazı temel gıda maddelerini teslim etti. İzmir emniyeti ise otogar çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı. Çevik kuvvet ekipleri otogar giriş ve çıkışlarına barikat kurdu.

Medya ve Göç Derneği Başkanı Dilan Taşdemir, “200’e yakın sığınmacı Menemen tarafından otogara yürüyerek geldi. Yürüyecek durumda olmayanları Halkların Köprüsü Derneği ve diğer gönüllüler arabalarıyla getirdi. Bizim aldığımız bilgilere göre Osmaniye, Malatya’dan sınır dışına gidecek olan mülteciler Geri Gönderme Merkezlerinden İzmir’e bırakılıyor. Sığınmacıların iddiasına göre “Sizi izmir’e bırakalım oradan Avrupa'ya geçersiniz” demişler. Hala otogarda diğer şehirlere gitmek için bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

Görüşlerini almak için aradığımız İzmir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü ise sorularımıza yanıt vermedi. Hiçbir şekilde bilgi veremeyeceklerini belirten ilgili birim memuru, “Bu konuda resmi açıklama yapmaya yetkili değiliz. Üst makamlarımız da burada değil, olsalar da onlar da bilgi veremez” ifadelerini kullandı.