İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı'nda geçtiğimiz hafta yaşanan kadro revizyonunun yankıları sürüyor. Kültür ve Sanat Dairesi Başkanı Funda Erkal Öztürk'ün, Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’na atanmasına ve Kültür Sanat Şube Şefi Mehmet Yıldız'ın ise görevinden alınarak Kültürpark Şube Müdürlüğü'ne memur olarak gönderilmesine tepki gösteren İzmirKültür Pla+formu Girişimi (İKPG) sosyal medyadan yayınladığı bildiri ile tepki gösterdi.

“İzmirKültür Pla+formu Girişimi’nin (İKPG) yürütücü ekibi olarak, kurulduğumuz dönemden bu yana yakın temasta çalıştığımız İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanı Funda Erkal Öztürk ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Şube Müdürlüğü Proje ve Organizasyonlar Şefi Mehmet Yıldız'ın görevden alındığına / alınacağına ilişkin haberleri üzüntüyle ve şaşkınlıkla karşıladık” denilen açıklamanın tam metni şöyle;

İKPG olarak, çalışmalarımıza 2014 yılında başladık. Geride kalan beş yıl süresince düzenlediğimiz otuz dört “İzmirKültür İletişim Toplantısı” sayesinde, farklı disiplinlerden gelip İzmir için kültür sanat üreten, önceki dönemde birbiriyle seyrek biçimde iletişim kurmuş yaklaşık üç yüz bileşeni bir araya getirdik. Bileşenlerimizin birbiriyle temas etmesine aracılık ederek, bu ağın içerisinden sayısız projenin, kolektifin, inisiyatifin doğmasına öncülük ettik. Kentin sürdürmeye devam ettiği Akdenizlilik perspektifini genleştirmek ve şehrin kapasitesini güçlendirmek amacıyla, şehir dışından ve yurtdışından konuk ettiğimiz otuz iki kültür insanını yerelde işlettikleri modelleri İzmirli kültür sanat aktörleriyle paylaşmak üzere bileşenlerimizle buluşturduk. Farklı disiplinlerde düzenlediğimiz yaklaşık iki yüz elli katılımcılı on bir forum kapsamında, kentin yaratıcı alanlarına ait ortak sorunlara beraberce çözüm aradık. Bu arayış sürecinin tamamını bileşenlerimizle birlikte, omuz omuza başardık ve her yıl ürettiğimiz yayınlarla sürecin her aşamasını açık biçimde, herhangi bir müdahale ile karşılaşmaksızın İzmirlilerle paylaştık.

Yanı sıra, 2017’den itibaren bileşenlerimizin ve buna bağlı olarak kentin kültürel, sanatsal kapasitesini geliştirmek üzere yaz okulları düzenledik. Bu okullarda İzmir için emek veren kültür üreticilerini birlikte düşünmeye, birlikte üretmeye, karşılıklı dayanışmaya ve sosyalleşmeye davet ettik. Hayata geçirdiğimiz atölyeler üzerinden, her yaz yaklaşık yüz on katılımcıyı kent için akıl üretmek adına örgütledik. Ek olarak, ekipçe bir ilke imza attık: “İzmir Kültür Haritası” projesinin ilk ayağında, körfezi çevreleyen on bir ilçede düzenli olarak aktivite düzenleyen iki yüz doksan üç mekânı haritaladık; böylece sonraki yıllarda yerel, ulusal ve uluslararası akademik zeminlerde sıkça referans gösterilen bir çalışmayı kente kazandırdık. Belgeledik, bellek oluşturduk ve beş yıldan bu yana, derlediğimiz her bilgiyi kamu faydasına açtık; açmaya da devam ediyoruz.

Tüm bu çalışmalar, Türkiye’de örneğine nadir rastlanır bir model sayesinde geliştirildi. İKPG’nin yürütümünü üstlendiği projelerin tamamı, 2014 yılından itibaren, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi'nin zorunlu iş kalemlerini üstlendiği, fakat üretilen içeriğe ve yönteme asla müdahale etmediği çatı yapılanması sayesinde hayata geçti. Aşağıdan yukarıya işleyen ve tamamen yatay örgütlenme modeline dayanan bu birliktelik, dört kişiyle yola çıkan çekirdek ekibin yirmi kişilik yürütücü ekibe evrilmesine yol açmakla kalmadı; gerçekleştirilen faaliyetler üzerinden binlerce İzmirlinin sürece dahil olmasına yol açtı.

İlk günden bu yana söz konusu modelin fikri basmanının yaratılması için büyük emek sarf eden, her kesimden kültür aktörünü yürütülen çalışmalara ısrarla dahil eden, gidişatı geleceğe taşıyacak ve kentin kültür hayatına katkı sağlayacak her türlü girişimin önünü açan İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanı Funda Erkal Öztürk ile fikriyatın pratiğe taşınmasına öncülük eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü Proje ve Organizasyonlar Şefi Mehmet Yıldız'ın sürece katkısı büyük ve yadsınamaz.Basından ve kültür sanat kamuoyundan edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, Funda Erkal Öztürk'ün ve Mehmet Yıldız'ın mevcut görevlerinden uzaklaştırıldığına / uzaklaştırılacağına ilişkin girişimlerin gerçekleşmesini İzmir adına büyük kayıp olarak değerlendiriyoruz. Kent ve kültür üzerine akıl üretmekten bıkmayan, gündemin getirdiği gereksinimlere ve projelere çözüm odaklı bakan, entelektüel kapasiteleri sayesinde yerel yönetime tabandan ulaşan taleplere pratik çözümler üreten ve daha da önemlisi, yerel aktörleri yakından tanıyan iki kültür yöneticisinin görevinden ayrılacak olması, İzmirli kültür üreticilerini derinden endişelendirmektedir; yerel yönetimle işbirliği halinde İzmir adına iyi işler çıkarmayı amaçlayan kültür insanlarının geleceğe dair umudunu ve inancını törpülemektedir.

İKPG ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı özelinde yapılan işlerin geneline yayılan, İzmir'in kültür üreticisinin potansiyeline ve yeteneğine güvenen, kelimenin gerçek anlamıyla yatay ve katılımcı iletişim ve çalışma biçiminin yıllar içerisinde ciddi bir emek ve tartışma neticesinde somutlaştığını ve kolay feda edilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz. Dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi karar verici mekanizmasını, verildiği iddia edilen kararı tekrar değerlendirmeye ve kültür sanat kamuoyunu gerekçeleriyle bilgilendirmeye davet ediyoruz. Sürecin takipçisi olacağız.

İZMİRKÜLTÜR PLA+FORMU GİRİŞİMİ YÜRÜTÜCÜ EKİBİ