HABER/ Engin YAVUZ

İzmir'in içme su ihtiyacının karşılanması için şimdiye kadar kent çevresinde 5 baraj inşa edildi. Süleyman Demirel, Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller'in başbakanlıkları döneminde inşa edilen Balçova, Ürkmez, Tahtalı ve Kutlu Aktaş barajları kentin su ihtiyacını karşılamaya devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde inşa edilen Gördes Barajı'ndan ise dibi delik olduğu için kente su ulaştırmak mümkün olmadı.

Gazete 9 Eylül'ün araştırmasına göre İzmir'e içme suyu sağlamak üzere yapılan ilk baraj olan Balçova Barajı Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel'in başbakan olduğu dönemde inşa edildi ve 1980 yılında hizmete girdi. Ürkmez Barajı Başbakan Yıldırım Akbulut (ANAP) döneminde(1990), İzmir'in en büyük barajı olan Tahtalı Mesut Yılmaz'ın (ANAP) başbakanlığı döneminde(1996) ve Alaçatı'da yapılan Kutlu Aktaş Barajı ise Tansu Çiller'in (DYP) başbakan olduğu dönemde(1997) hizmete alındı.

İnşaatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 2009 yılında tamamlanan Gördes Barajı'ndan ise dibi delik olduğu için şimdiye kadar kente su verilemedi. Deliğin tıkanması için yaklaşık 20 milyon lira harcanan barajdaki sızıntı yine önlenemedi ve kente yılda 60 milyon metreküp su vermesi planlanan barajdan İzmir'e bir damla bile su gelmedi.

600 günlük ihtiyaç

Yerüstü su kaynakları olarak işletmede olan ve toplam 338 milyon metreküplük su depolama kapasitesi olan 4 baraj kentin günlük 550 bin metreküplük su ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Bol yağışlı geçen kış mevsiminde bu barajlarda biriken suyun miktarı 306 milyon metrekübe ulaştı. İzmir'i besleyen barajlarda bugün itibariyle kentin 600 günlük ihtiyacını karşılayacak kadar su bulunuyor.