Suriye-Türkiye Dostluk Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmad Alyasın ile birlikte İzmir Konak'taki dernek binasında basın toplantısı düzenleyen Sacit Celayir, "Yaklaşık 1 yıldır Suriyelilerle birlikteyim, onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Çevremdeki insanlar bile bana bu yüzden tepki gösteriyor. Politikacıların bir oy uğruna şovmence açıklamaları insanların nefret duygularını harekete geçiriyor. İnsanlar önyargılı davranıyorlar. Suriyeliler Türkiye'yi çok seviyor ve burada barış içinde yaşamak istiyorlar. Savaşın ne zaman biteceği, ne zaman geri dönecekleri belli değil. Bu yüzden barış içinde kardeşçe yaşamalıyız" dedi.

Türkiye ve Suriye'nin tarih, kültür ve inanç birliği içinde olduğunu dile getiren Celayir, "Buraya göç etmek zorunda kaldılar. İnsanlar Suriyelilere karşı önyargılarını yıkmalılar. İyi, temiz ve dürüst Suriye vatandaşları kötü niyetli insanların eline düşebiliyor. Onların eğitim ve barınma ihtiyaçları karşılanmalı. Suriyeli kız çocukları fuhuşa, erkek ve kız çocukları dilenciliğe zorlanıyor. Onlara sahip çıkmalıyız. Ülkelerine döndüklerinde Türkiye için gönül elçisi olmaya hazırlar. Kötü insanlara fırsat vermemek devletin ve güvenlik güçlerinin elinde" diye konuştu.

Dernekte Türkçe dil eğitimi de veridiğini söyleyen Sacit Celayir, "Burada farklı hikayelerle karşılaşıyoruz. Savaşta ailesini kaybedip dedesiyle Türkiye'ye sığınan bir çocuk bana, 'Ben Türk askeri olup, Suriye'ye giderek vatan kurtaracağım' diyor. İnsanlar onlara emtapiyle yaklaşmalı" dedi.

Arkeolog olan Dr. Ahmad Alyasın ise Suriye'de büyük sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, "Suriye ve Türkiye olarak tarihimiz, günümüz ve geleceğimiz bir. İnşallah el birliğiyle bu zor günleri atlatacağız" diye konuştu. DHA