Haber / Gökçe ADAR

DİSK Ege Bölge Temsilciliği'nde yapılan basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Güçleri adına SES İzmir Şube Eş Başkanı Hülya Baran Ulaşoğlu okudu. Ulaşoğlu, 25 Ocak Cuma günü fabrika önünde miting yapacaklarını açıkladı; güç birliği için emekçileri eyleme katılmaya davet etti.

Sistematik baskı var

TARİŞ'i yönetenlerin buranın bir kooperatif olduğunu unuturcasına birlik ve dayanışma duygularını bir kenara ittiklerini belirten Ulaşoğlu, “Yedi işçiyi çıkarmış; işten çıkarmalarla ilgili bilgi almak ve arkadaşlarına yapılan haksızlığın giderilmesini isteyen işçilerin ve sendikacıların da gözaltına alınması için başvuruda bulunarak gözaltına aldırmıştır” diye konuştu. 72 gündür fabrika önünde devam eden direnişteki işçilere ve sendikacılara açılan davayı eleştiren Ulaşoğlu, “TARİŞ yönetimi fabrikada çalışan üyelerimize dönük çok yoğun ve sistematik bir baskı uyguluyor ve işçileri sendikadan istifaya zorluyor. TARİŞ yönetimi işçilerin anayasal haklarına saygı göstermiyor” dedi.

Boyun eğmeyeceğiz

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise “DİSK'e bağlı şubelerin almış olduğumuz karar doğrultusunda 25 Ocak Cuma günü TARİŞ fabrikası önünde saat 15.00’te gerçekleştireceğimiz mitingi İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile birlikte yapacağız” şeklinde konuştu. İşçi sınıfının örgütlülüğüne tahammül edemeyen her kesimin hükümetten de aldığı güçle hak arayan tüm bireylere, hukuk yoluyla ders vermeye çalıştığını vurgulayan Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzyıllardır süren sendikal mücadeleler bu tür baskılara boyun eğmediği gibi bundan sonra da boyun eğmeyecektir. Biz sendikal örgütlülük ve hak mücadelesi yolunda kararlılığımızı gözaltılar, baskılar, davalar olsa da sürdürmeye devam edeceğiz ve TARİŞ işçisinin yanında olacağız.” TARİŞ fabrikası önünde direnen işçilerden Murat Yılmaz da, “İlk başladığımız günkü gibi kararlılıkla mücadelemiz devam ediyor. 25 Ocak'taki mitinge duyarlı ve emekten yana olan kişi ve kurumları davet ediyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız” dedi. Gökçe ADAR

Dayanışma zamanı

TARİŞ işçilerine ve işçilere destek veren sendikacılara dava açılmasına, konfederasyon ve farklı sendikal temsilcileri de tepki gösterdi. Türk-İş İzmir 3. Bölge Başkanı Süleyman Yıldırım, açılan davanın doğru olmadığını söyleyerek şöyle devam etti: “İşverenin bu hırçın tutumundan vazgeçmesi lazım. Zıtlaşmak kimseye bir şey kazandırmaz. İşveren öncelikle bu yedi kişiyi işe almalı ve sendikayı tanımalı. Türk-İş Konfederasyonu olarak sonuna kadar destek vereceğiz.” Birleşik Metal-İş Sendikası Schneider Electric İşyeri Baştemsilcisi Sedat Sadak, işçinin yalnızlaştırılmaya çalışıldığını belirterek davaların sonucu ne olursa olsun işçi sınıfının kazanacağını ifade etti. DERİTEKS Genel Merkez Yöneticisi ve İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz de, “TARİŞ yönetimi açtığı dava ile bizi asla korkutamaz. Hem işten atacaksın hem gözaltına aldıracaksın sonra da dava açtıracaksın. Sonuna kadar dayanışama göstereceğiz, bu dava iş ekmek özgürlük davasıdır” ifadelerini kullandı.