Haber/ Gökçe ADAR

‘Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verilen Çeşme ve Urla’daki 511 parsel araziden, 293’ünün kamulaştırma kararı kaldırıldı. Resmi Gazete'te yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Urla’da acilen kamulaştırılacak parsel sayısı 40’a düşürülürken, Çeşme’de kamulaştırılacak arazilerle ilgili bir değişiklik yapılmadı. Böylece, Çeşme ve Urla’da kamulaştırılacak toplam parsel sayısı da 218’e indi. Konuyla ilgilenen avukatlardan Şehrazat Mercan, acele kamulaştırılma kararının kaldırılmasının bölgede sadece tarımsal turizm yapılabileceği anlamı taşıdığını söyledi.

Tarımsal turizme açılacak

Büyük firmaların söz konusu alanlarda faaliyete geçebileceğini söyleyen Mercan, şu ifadeleri kullandı: “Daha çok kamulaştırılma kararının, farklı şekillerle önümüze çıkacağını tahmin ediyoruz. Çünkü bu böyle kalmaz. Karardan, 'Bölgede, aktif tarım kullanımı bulunduğu için alan agro turizm şeklinde kullanılacak' anlamı çıkıyor. Yani tarımsal turizm yapabilirsiniz deniliyor. Parsellerde tek tek, tarımsal turizm faaliyetlerine açılacak deniliyor. O zaman ne olacak? Büyük firmalar, alanlara girebilecek” dedi. Karar sonrasında vatandaşların arazilerini satmak zorunda kalabileceğini söyleyen Mercan, parsellerin imara açılırsa konut yapılabilecek düzeyde olduğunu da ekledi.

Ortak mücadele çağrısı

Kararın düşünülmeden verildiğini ekleyen Mercan, şöyle devam etti: “Bu bölgenin oturup, konuşulmadan planlanmış bir proje olduğunu düşünüyorum. Bu bölgedeki Çeşme projesi ise halkla bütünleşen bir proje değil. Vatandaşı düşünen bir proje değil. Diğer parsellerde bir değişiklik yok. Bizi arayan konuya dair dava açmak isteyen vatandaşlar var. Tüm köylüleri, vahşi kapitalizme karşı direnmeye çağırıyorum.Köylüler kooperatifler kursun. Tarımsal turizmi biz yapalım desinler. Tarımsal turizmi büyük firmalar değil, köylülerimiz yapsın.” Gökçe ADAR

İşler: İzmir'e piyango vurdu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Ege Turizm Merkezi - Çeşme Projesi ile ilgili açıklamasının ardından konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, "İzmir'e piyango vurdu. İzmir'in köprüden önceki son çıkışı. İzmir büyük bir şansı yakalıyor. Projede açıklanan alanlar kıraç. Bölgenin doğasına zarar vermesi söz konusu değil. Bu projede ağaç boyunu geçmeyecek yapılar olacak. Yağmur suyu toplanacak. Enerjinin de bir kısmının güneşten karşılanması bekleniyor. Tamamıyla çevreci ve yeşille barışık bir proje. Projede inşaat yoğunluğu toplam alan içinde yüzde 10'u geçmeyecek. Türk turizminde bugüne kadar olmayan bir model" dedi. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de projenin sadece Ege değil, Avrupa projesi gibi gözüktüğünü ifade ederek, “Bu projeyle Çeşme kış uykusundan uyanacak” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu?

Kamulaştırma kararının ardından belediyeler ile bölgede arazisi bulunan şahıs ve kurumlardan tepki gelmiş, DİSK Genel-İş üyelerine tatil imkanı sunmak amacıyla yıllar önce satın aldığı arazinin de kamulaştırma kapsamında olduğu ortaya çıkmıştı. Sendika temsilcileri, sit alanı olduğu gerekçesiyle kendilerinin çivi çakmasına dahi izin verilmeyen arazinin acilen kamulaştırılarak turizme tahsis edilmesine tepki göstermiş ve kararı yargıya taşıyacağını açıklamıştı. Bölge vatandaşları da, konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade etmişti.