Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK'e bağlı Genel İş İzmir 2 No'lu Şube temsilcileri yedinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sona yaklaşıldı. İşçiler, yeni yapılan teklife göre, 950 ila bin 80 lira arasında zam alacak. Genel-İş 2 No’lu sendika

temsilcilerinin açıkladığı bilgiye göre; A grubundaki işçilere yüzde 22, B grubundaki işçilere yüzde 25, C grubundaki işçilere yüzde 27, D grubundaki işçilere yüzde 31 oranında zam yapılacak. Aralık ayında belirlenen toplu sözleşmede yövmiyenin 74 lira olmasından kaynaklı geriye dönük zam oranı 74 lira üzerinden hesaplanacak ancak ikinci altı ayda 85 lira üzerinden zamlar işçilerin maaşlarına yansıyacak. Öte yandan 890 lira olan birleştirilmiş sosyal yardımının (gıda fişi) 2 bin lira olacağı öğrenildi.

Sandık kurulacak

Genel-İş 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, işveren ile uzlaşamadıkları 15 madde kaldığını söyledi. Yıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Cumartesi günü görüşeceklerini belirterek, KHK ile geçiş yapan işçilere ilişkin 375'inci madde ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü aktardı. Yıldız, TİS kapsamında örgütlü oldukları birimlerde sandıklar koyacaklarını söyleyerek, “KHK ile geçiş yapan arkadaşlarımıza da 417 liralık market fişi verilmesi noktasında hem fikir olduk. Biz daha önce 'hangi aşamaya gelirsek gelelim nihai kararı işçimiz verecektir' demiştik. Dün bir Temsilciler Kurulu toplantısı gerçekleştirdik. Temsilciler Kurulu’ndan çıkan karar doğrultusunda birimlerimize sandıklar koyarak işçimiz en son geldiğimiz aşamayı oylayacaktır. Sandıktan çıkan karar doğrultusunda da toplu sözleşmemizde kararımızı vermiş olacağız” ifadesini kullandı.

Haklar eşitlendi

Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube ile İZENERİ arasında Aralık 2018’de gerçekleşen toplu iş sözleşmesi ile yeni toplu iş sözleşmesi’ni kıyaslayan Yıldız, “Aralık ayındaki rakamlarla yaklaşık 950 lira ile bin 80 arasında bir zam yansıdı. Sosyal haklarımızda ciddi düzelmeler oldu. Aynı işi yapıp da farklı şirketlerde çalıştığımız arkadaşlarımız vardı. İZELMAN’da çalışan arkadaşlarımızla sosyal haklarımız bu sözleşmeyle hemen hemen eşitlendi. Örneğin, eğitim yardımlarında aramızda ciddi uçurumlar vardı. Ancak şu an eşit durumdayız” diye konuştu.