Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasındaki altıncı dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) son aşamaya geldi.

TİS süreciyle ilgili temsilciler kurulunda alınan karar doğrultusunda, dün birimlerde sandıklar kurularak, TİS maddeleri işçiler tarafından oylandı. 21 birimde kurulan sandıklarda, İZSU birimi işçileri ise ortak karar alarak sandık kurmak yerine açık oylama yaptı. Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, "Süreci birlikte başlattık, son noktayı da birlikte koyacağız. Yaklaşık 21 birimde sandık koyarak son geldiğimiz aşamayı işçi kendi hür iradesiyle evine götüreceği ekmeğin büyüklüğünü küçüklüğünü kendi belirleyecek" dedi.
Toplu sözleşme sürecinin uzadığını ifade eden Yıldız, uzamanın sendika ve işçi kaynaklı olmadığını söyledi. Yıldız, şu ifadeleri kullandı: Toplu sözleşmemizin gecikmesi kendi egosuna yenik düşen birkaç tane bürokratın yüzünden. Toplu sözleşme yetkimize itiraz ettiler ve süreç uzadı."
Süreci işçilerle birebir iletişim kurarak anlattıklarını ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:

" Yaklaşık 3 buçuk 4 aydır masa başındaki görüşmeler noktasına virgülüne kadar temsilci arkadaşlarımızla, sosyal medya üzerinden, birebir anlattık. Geçen hafta Cumartesi günü Tunç Başkanla son bir görüşme daha yaptık. Görüşmemizin sonucu A grubuna 1 lira, D grubuna da 1 lira daha vererek son vereceği rakamın bu olduğunu ve bunun üzerine bir tartışma yapmayacağını söyledi. Biz de temsilciler kurulunda bunun yolu ve yöntemini, arkadaşlarımıza nasıl anlatmamız gerektiğini tartıştık."
Sandıktan çıkacak olan sonuca saygı duyacaklarıni belirten Yıldız, "İşçiler kendi iradeleri ile teklifleri kabul ediyorsa sandığa yansıtacak, kabul etmiyorlarsa da başımızın üzerinde yeri var" diye devam etti.

İşçiler ne istemişti?


İşçiler, ilk yıl için günlük en düşük taban ücretinin 125 TL'ye yükseltilmesini, altı ayda bir enflasyon artı yüzde 3 oranında zam yapılmasını, haftalık çalışma saatinin 45'ten 40 saate düşürülmesini talep etmişti.Kıdem tazminatı hesabının 55 günden 60 güne çıkarılmasını da isteyen işçiler, kıdem zammının 10 TL'ye yükseltilmesini, gece çalışma ücretlerinin yüzde 33'ten yüzde 60'a çıkarılmasını da istemişti.