HABER/ Gökçe ADAR

Genel İş İzmir 2 No'lu Şube temsilcileri ile Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, TİS görüşmelerinin altıncı oturumunda anlaşamadı. 13 Mayıs'a kadar anlaşma olmaz ise, arabulucu süreci başlayacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ şirketi ile işyerinde örgütlü DİSK'e bağlı Genel İş İzmir 2 No'lu Şube temsilcileri arasında yedinci dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Altıncı oturumu gerçekleşen TİS görüşmelerinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları, bir önceki verdikleri zam teklifini artırarak işçilere yüzde 17.5 zam teklifinde bulundu. Görüşmede, en düşük işçi yevmiyesinin 94 liradan 100 liraya çıkarılması teklif edildi. Ancak Genel İş yöneticileri verilen teklifi az bulduklarını ifade ederek kabul etmediklerini açıkladı. Genel İş 2 No'lu Şube temsilcileri, işverenin yaptığı teklifin 74 lira olan yevmiyeler üzerinde yüzde 35'e, taban ücreti 85 lira olan yevmiyelere ise yüzde 17.5 oranında denk geldiğini söyledi. Verilen teklife göre, Genel İş üyesi olan A grubu işçilerin yevmiyeleri 100 lira, B grubu işçilerin 102 lira, C grubu işçilerin 104 lira, D grubu işçilerin ise 106 lira olacaktı.

Kabul edilir değil

Genel İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Bu oranlar kabul edilir bir zam değildir. Yaşasın örgütlü mücadelemiz” dedi. Sözleşmenin masada bitmesini istediklerini dile getiren Yıldız, “İş barışı toplu sözleşmeden geçiyor. Birlikte üretip birlikte yönetecek iş barışı sağlanmalı. Biz görüşmelerin masada bitmesini istiyoruz” diye konuştu. İşçiler, ilk yıl için günlük en düşük taban ücretinin 125 liraya yükseltilmesini, altı ayda bir enflasyon artı yüzde 3 oranında zam yapılmasını, haftalık çalışma saatinin 45'ten 40 saate düşürülmesini talep ediyor. Kıdem tazminatı hesabının 55 günden 60 güne çıkarılmasını da isteyen işçiler, kıdem zammının 10 liraya yükseltilmesini, gece çalışma ücretlerinin yüzde 33'ten yüzde 60'a çıkarılmasını da talep ediyor.

4 bin 800 civarı işçi

Sözleşmeden, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin temizlik, park bahçeler, fen işleri, katı atık, çevre temizliği, makine atölyeleri, İZSU, ESHOT, hastane ve huzurevleri gibi 20 farkılı biriminde çalışan 4 binin üzerinde işçi ile KHK kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kadrosuna geçen 800 civarında eski taşeron işçi faydalanacak.

Genel-İş temsilcileri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları arasında 13 Mayıs'a kadar anlaşma olmaz ise 13 Mayıs'ta uyuşmazlık raporu tutulacak. Taraflar arasında arabulucu süreci başlayacağı bilgisi alındı.