HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN şirketinde örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu şubeler ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasındaki 10'uncu Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin yedinci oturumunda anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanmadığı için arabulucu süreci başladı.

Omuz omuza mücadele

Görüşme öncesi İZELMAN işçileri eylem gerçekleştirdi. Hürriyet binasının önünde toplanan işçiler 'Bu Kente Beraber Hizmet Üretiyoruz. Bu Ekmeği Beraber Büyütelim' pankartı ile alkışlarla İZELMAN binasına yürüdü. İşçiler yol boyunca 'İş Ekmek Yoksa Barış Da Yok', 'Sadaka Toplu Sözleşme', 'Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam' ve 'Direne Direne Kazanacağız' sloganları attı. İşçilerle bir araya gelen Genel İş İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Faruk Saral, bir önceki oturumda teklif edilen 22.30 oranındaki teklifin tekrar önerildiğini söyleyerek, “Derdimiz ekmeğimize bir ekmek katabilmek demek. Derdimiz eşit ücrete eşit iş demek. Arabulucu süreci başlayacak ve önümüzdeki günlerde uyuşmazlık raporu tutulacak. Biz, 7 bine yakın İZELMAN işçisi ile omuz omuza bu mücadeleye başlayacağımızın haberini veriyoruz."

Çözüm meydanlarda

Genel İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal ise işçilerin ekmeğine sahip çıkacağını vurgulayarak yasal haklarını meydanlarda arayacaklarını söyledi. Topal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim haftalardır dile getirdiğimiz TİS görüşmelerinin barış içerisinde bitmesi idi. Biz ekmeğimize sahip çıkacağız. Bundan sonra daha dik duracağımızın sözünü veriyoruz Önümüzdeki bir kaç gün arabulucu ile birlikte bu işi masada bitirmeye çalışacağız. Biz verilen teklifi asla kabul etmiyoruz.  Yasal haklarımızı meydanlarda arayacağız.”

Dört maddede uzlaşıldı

İZELMAN Genel Müdürlüğü'nde yapılan oturumda sadece dört madde üzerinde anlaşma sağlanabildi. Anlaşma sağlanan maddeler arasında sendikal izinler, çalışma saatleri, vardiya usülü ve geçici görev yardımı bulunduğu öğrenildi. Kalan ekonomik maddelerde ise bir gelişme olmadı. İki aylık sürede anlaşılamadığı için arabulucu süreci başladı. Bakanlık tarafından atanacak arabulucu tarafları masaya çağırarak son bir görüşme daha gerçekleştirecek. Bir aylık arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanmadığı takdirde grev süreci başlayacak.