HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN şirketinde örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No'lu şubeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasındaki 10'uncu Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, tarafların anlaşamaması üzerine arabulucu süreci başlamıştı. Arabulucu sürecinde görüşen belediye yetkilileri ve sendika temsilcileri yine anlaşma sağlayamadı. 21 Mart Perşembe günü son arabulucu toplantısının olacağını söyleyen sendika temsilcileri, uzlaşma olmadığı takdirde grev ilanını asacaklarını söyledi. Toplantıda yeni bir teklifin yapılmadığını söyleyen Genel-İş İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Faruk Saral, “Yaptığımız toplantıda yeni bir zam oranı verilmedi. Sadece anlaşma sağlamadığımız maddelerden ikisi üzerinde uzlaşıldı. Yetkililer 22.30'luk teklifi yenilediler. Biz de bir kez daha kabul etmedik. Bizim derdimiz uzlaşmak, bizim derdimiz sözleşmemizin masada bitmesi ama karşılaştığımız bu durumda emekçilerin, işçilerin tek silahı olan grevi kullanmak zorunda kalacağız” ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu ile görüşme talebi

Genel-İş İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal ise son arabulucu toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşme talep edeceklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Son arabulucu toplantımızda Kocaoğlu ile bir görüşme talep edeceğiz. Biz greve gitme amacında değiliz. Yerel seçim öncesinde, sürecin masada uzlaşarak bitirilmesini istiyoruz. Bizim istediğimiz uçurum değil. Eşit işe eşit ücret almayan işçilerin hallerini iyileştirmek için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemize karşılık bulamazsak, yasal sürecimiz olan grev sürecini başlatacağız.”

Ne olmuştu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN şirketinde örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No'lu şubeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi arasındaki 10'uncu Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, sekiz oturum yapılmıştı. İki aylık süreçte yapılan sekiz oturumda uzlaşma sağlayamayan taraflar arasında arabulucu süresi başlamıştı. 15 Mart tarihinde yapılan arabulucu oturumunda, 22,30'luk teklifin yenilenmesi üzerine taraflar bir kez daha anlaşamadı. 21 Mart tarihinde yapılacak olan son arabulucu oturumunda anlaşma sağlanmadığı takdirde, 60 günlük grev süreci başlayacak. Toplu iş görüşmelerinin, 17 farklı birimde çalışan 6 bin 500 işçiyi ilgilendirdiği kaydedildi. Sendika temsilcilerinin işçilerin çıplak maaşına yüzde 35 zam istedikleri öğrenildi.