Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir depremi binlerce aileyi maddi ve manevi derinden etkiledi. Depremzede vatandaşlar sorunlarının çözümü için kurum kurum dolaşıp bilgi almaya, bir yön bulmaya çalışırken kendileri gibi depremzede olan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ile tanıştılar. Özkan, önce bireysel sonra da dernek başkanı olarak depremzede vatandaşların yanında oldu. Deprem sonrası yaşadıklarını ve devamında gelen dernekleşme sürecini paylaşan Özkan, “İhtiyaçtan doğduk. Devletle depremzede vatandaşlarımız arasında köprü olduk” dedi.

5-6 KİŞİDEN BİNLERE

Oturdukları binanın hasar aldığını dile getiren Özkan, dernekleşme sürecinin yöneticisi olduğu hasarlı binanın işlerini takip ederken geliştiğini bildirdi. Özkan, “Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın kurmuş olduğu kapıcılar ve apartman yöneticileri diye bir Whatsapp grubu vardı. O gruptan herkes, ‘devlet nerede, bize kim yardım edecek’ diye söyleniyordu. Ben de gruba yazdım; gelin beraber koşturalım, araştıralım diye. Zaten ben de koşturuyordum, elde ettiğim bilgileri onlarla paylaşmaya başladım. İlk başta 5-6 kişi koştururken zamanla sayımız artı. Çünkü insanlar ne yapacağını bilmiyor, bir yol göstericiye ihtiyaç duyuyorlardı. Elde ettiğimiz bilgiler elden ele yayılıyordu. Ben de bunun üzerine 26 Kasım’da ilk olarak Facebook üzerinden 30 Ekim İzmir Deprem Mağdurları Platformu'nu kurdum. O platform bizim kamudaki yetkililerle muhatap olmamızı sağladı. Aldığımız her bilgiyi oradan paylaşıyor ve insanlar merak ettiği her şeyi oradan bana soruyordu” sözlerini kaydetti.

DERNEK FİKRİ ATILDI

İZDEDA Genel Sekreteri Şafak Aksoy tarafından Facebook platformundaki oluşumun dernekleşmesi konusunda fikir öne atıldığını söyleyen Özkan, “Depremzede vatandaşın bana güveni, Vali Bey ile yapılan 10 Ocak’taki toplantıda oldu. Ben o günkü ortamdan sonra dedim ki herhalde derneği kuracağız. Vatandaşın çaresizliği bize derneği kurdurttu. Bayraklı Belediyesi bize yer ve eşya konusunda destek oldu. 15 Nisan 2021’de de derneğimizin resmi açılışını yaptık” dedi. 2 bin 500 üyeye ulaşan İZDEDA’nın depremzede vatandaşın doğru bilgi almasını sağladığını dile getiren Özkan şunları söyledi: “Biz depremden doğduk. Bizim böyle bir niyetimiz yoktu. Ben depremden 3 ay sonra kendimi, Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un karşısında buldum. Dernek olduktan sonra da hem devlete hem vatandaşa fayda oldu.”