İZBAN seferlerinin gecikmesi ve sık sık aksamaların yaşanması tepki toplarken, son olarak Çiğli-Halkapınar ve Gaziemir-Alsancak arasında, yolcu yoğunluğunu azaltmak için konulan 6 dakikalık ek seferler de sorunu çözmedi


MUSTAFA OĞUZ / İZBAN'da sabahları işe ve okula giderken, akşam ise eve dönerken seferlerin gecikmesi ve sık sık aksamaların yaşanması vatandaşlardan tepki topluyor. Her zaman işe ve eve geç kalma endişesi yaşadıklarını belirten vatandaşlar artık sistemin bir an önce rayına oturmasını dört gözle beklediklerini dile getirdiler. Son olarak Çiğli-Halkapınar ve Gaziemir-Alsancak arasında, yolcu yoğunluğunu azaltmak için konulan 6 dakikalık ek seferler de sorunu çözmedi. Üstelik uygulamanın başladığı ilk günden aksaklık yaşanması birçok vatandaş için bardağı taşıran son damla oldu. İZBAN yolcuları “Ek sefer diyorlar ama bekleme süremiz kısalmadı aksine arttı. Bu ek sefer değil, seferlerin bölünmesi” derken, gideceği yer ek sefer güzergahlarının dışında kalanlar ise artık iki defa tren beklemek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Sabah saatlerinde özellikle Halkapınar'da büyük karmaşa yaşanıyor. Bazı zamanlar istasyonun her iki tarafında aynı yöne gitmek üzere bekleyen trenler görülebiliyor. Yeni uygulamadan şimdilik memnun kalanlar ise indiği ve bindiği durak ek sefer güzergahında kalan ve yoğunluk daha az olduğu için oturma şansı bulanlar oluyor.
Üstelik önümüzdeki günlerde “mesafeye göre bilet uygulaması” da devreye girecek. Yeni uygulama hakkında halen yeterli bilgeye sahip olmadıklarını belirten vatandaşlar bu konuda da açıklama beklediklerini dile getiriyor.
İZBAN Yetkilileri, Çiğli-Halkapınar ile Gaziemir-Alsancak arasında konulan ek seferlerde önceki gün yaşanan aksamanın teknik arıza nedeniyle gerçekleştiğini ve kısa sürdüğünü belirterek bu hatta trenlerin artık iki dizi haline ve 6 dakikada bir gerçekleşeceğini bildirdi. Yetkililer, “Şu an da her şey planlandığı gibi gidiyor” dedi.
İZBAN AŞ'nin yüzde 50 ortağı olan devlet demiryolları yetkilileri ise İzmirliler'e daha iyi hizmet verebilmek için her gün bu konuda toplantılar yaptıklarını belirterek, “İZBAN 135 kilometre uzunluğunda bir hat ve ulusal bir demir yolu. Limana yük de getireceksiniz. Tehirsiz çalıştırmaya çabalıyoruz. Bazı istasyonlarda insan yoğunluğundan dolayı trene biniş süresi 2 dakikayı buluyor. Tabii ki bu durum aksamalara neden oluyor. Bu durumu halkımıza anlatacağız bizler de hatamız varsa düzelteceğiz”dedi.
Bindiğin kadar öde modeli de başlayacak
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık ayı üçüncü oturumunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni yıldan itibaren ulaşıma yüzde 10 zammın yanı sıra İzmir Banliyö Taşımacılığı AŞ'de (İZBAN) yeni ödeme modeline gideceklerini açıklamıştı. Kocaoğlu, İZBAN'da 15 Şubat'tan itibaren başlayacak yeni ödeme modelini şöyle anlatmıştı:
"İZBAN'da 15 Şubat tarihinden itibaren gittiğin kadar öde mantığıyla fiyat uygulamasına geçilecektir. Tam biletin parası hesaptan düşülecek. 25 kilometreden sonraki her kilometre için tam biletten 7 kuruş, 60-65 yaş vatandaşlar ve öğrenciler için 4 kuruş, öğretmenler için 5 kuruş ilave ücret alınacaktır. Havalimanı İstasyonundan binişte en uzun mesafe Aliağa İstasyonu olup 76 kilometredir. Mesafe ücreti olan 6,48 lira ücreti biniş anında karttan bloke edilecektir. Menemen'de inişte kartın tekrar sisteme okutulmasıyla 1,75 lira karta iade edilecektir. Bu işlem sonucunda Havalimanı İstasyonu'ndan binen bir yolcumuz, 4,60 lira ile Menemen'e ulaşacaktır."