İzmir Mavibahçe Alışveriş Merkezi'nde faaliyet gösteren ve down sendromlu bireylerin çalıştığı “İyilik Atölyesi”, alışveriş merkezinin yüksek kira talep ettiği iddiasıyla kapanacak.

gokce-adarİzmir Mavibahçe Alışveriş Merkezi'nde 1.5 yıldır Down Sendromlu bireylerin çalıştığı, eğitim gördüğü, rehabilite olduğu ve sosyal hayata kendilerini eşitlediği “İyilik Atölyesi” iddiaya göre yüksek kira bedellinin karşılanamaması sebebiyle kapatılacak.

15 Aralık son tarih


İyilik Bulaşıcıdır” sloganıyla 2017 yılı Ağustos ayı ortasında İzmir MaviBahçe Alışveriş Merkezi’nde faaliyete başlayan İyilik Atölyesi Kafe, gördüğü ilgi ve iyilik gönüllüsü kişi, kurum ve kuruluşların verdiği destekle dezavantajlı bireylere yönelik Türkiye’nin en özgün projesi oldu.



Ağustos ayından beri 40'ın üzerinde down sendromlu çocuğa çalışma, sorumluluk ve özgüven duygularını yaşatan İyilik Atölyesi, ortaya çıkan iddialara göre 15 Aralık tarihinde kapanma kararı aldı. Konuya dair konuşan ve iddiaları kabul eden İzmir Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, şöyle konuştu:

21 bin lira zam istendi


“2017 Temmuz ayından beri, JP Gıda Danışmanlık’ın markası Juice Planet’ in çok yönlü sosyal sorumluluk projesi olan İyilik Atölyesi için çalışmalar yürütüyoruz. Mavibahçe Alışveriş Merkezi'nde down sendromlu çocuklarımızın çalıştığı bir kafe işletiyoruz. Bu kafe sayesinde hem çocuklarımız özgüvenlerini, hem de harçlıklarını kazanıyor. Bizim kiramızı JP Gıda Danışmanlık’ın markası Juice Planet karşılıyordu. Ve faaliyete başladığımız günden beri 27 bin lira kira ödüyorduk. Fakat Mavibahçe Alışveriş Merkezi yönetimi ile yaptığımız toplantı sonucunda ödenilen kiranın 48 bin liraya çıkartılması talep edildi. Biz ise bu kiranın 30 bin lirayı geçmemesini rica ettik. Anlaşma sağlanamadı. 15 Aralık'ta kafemizi kapatacağız.” Down sendromlu çalışanların bu durumdan çok etkilendiklerinden bahseden dernek üyeleri, “Çocuklarımız burada çalışırken çok mutlu oluyorlar. Bir çoğu haberi alır almaz ağlamaya başladı. Biz şu an mağdur durumdayız. Bu durumu alışveriş merkezi yönetimine ilettik indirim istedik. Fakat bize sunulan kira fiyatının indirimli olduğuna dair bir cevap aldık” diye konuştu.


İmza kampanyası başlatıldı


Sivil toplum gönüllüsü olan Tümer Gülümserler, Down sendromlu çocukların ağladığını gördükten sonra Change.org adresinde, “+1 Destek Çok Zor Değil ! İyilik Atölyesi Kapanmasın!” başlığında imza kampanyası başlattı. Gülümserler, Mavibahçe'de yer alan İyilik Atölyesi'nin kapanmaması gerektiğine vurgu yaparak şunları yazdı: “AVM yöneticilerinin herhangi bir ticari işletmeden beklediği yüksek kira gelirini, sosyal sorumluluk projesi yürüten İyilik Atölyesi'nden de istemesi karşısında İyilik Atölyesi kapanma noktasına gelmiştir. Burada çalışan bireylerin tek beklentileri "+1 fazlalıklarının" olduğu gerçeği ile hayata sıkı sıkı sarılmaları için sebeplerinin olması. Sizleri, bu istihdamdan kopmamaları için imza vermeye ve destek olmaya davet ediyorum.”