Türkiye'de barınaklara “burada nasıl olsa bakarlar” denilerek terk edilen binlerce can varken; ülkenin batısından sosyal medyaya yansıyan görüntüler barınak gerçeğini bir kez daha ortaya koydu.

Bakımevi, barınak, rehabilitasyon merkezi gibi isimlerle, çoğu belediyelerin sorumluluğu altında kurulan tesisler, sahipsiz canları barındırıyor. Kimisi sokakta hayvan istemeyen vatandaşların şikayetleri sonucu barınağa kapatılıyor, kimisi sahipleri tarafından barınağa terk ediliyor. Aslında yasalara göre sadece hasta, sakat veya güçten düşmüş sahipsiz hayvanların barındırılabileceği bu merkezlerin birçoğu toplama kamplarını andıran görüntülere sahip. Bu durumdan bir haber insanlar, “en azından burada başlarını sokacakları bir yerleri olur, yemekleri önlerine gelir” diye düşünse de, barınakların gerçek yüzü bambaşka bir hikaye anlatıyor.
BATIDA BÖYLEYSE...

barinaklarTürkiye'nin batısında Çanakkale'de, bir bakımevinden sosyal medyaya yansıyan kötü görüntüler “barınak gerçeği”ni bir kez daha gözler önüne serdi. Ayvacık Belediyesi'ne ait bakımevimde çok sayıdaki köpeğin ıslak beton üzerinde, hareketlerini kısıtlayan kısacık zincirlerle boyunlarından bağlı olarak kendi pisliklerinin üzerine yaşamaya mahkum edildiği bakımevinin fotoğrafları hayvanseverlerin tepkisini topladı. Fotoğrafların sosyal medyaya yansıması ile birlikte başta HAYTAP olmak üzere Çanakkale'de yaşayan hayvan hakkı savunucuları harekete geçti.
Kısırlaştırılmayan köpeklerin zincire bağlı tutulduğu öğrenilirken kentte Çanakkale Belediyesi hariç ilçelerin hemen hiçbirinde kısırlaştırma merkezi olmadığı da ortaya çıktı. Yetkililerle yapılan görüşmeler sonrasında köpekler Balıkesir İvrindi'de bulunan rehabilitasyon merkezine kısırlaştırılmak üzere götürüldü. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, Çanakkale Ayvacık'taki bu tablonun kabul edilemez olduğunu kaydetti. Hem Ayvacık'ta yaşanan durumu hem de kentteki ilçe belediyelerinde kısırlaştırma merkezi olmayışını Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş'a ilettiklerini anlatan Önder, “Barınaktaki kötü durumla ilgili BİMER'e de başvurduk. Doğuda bile birçok kentte artık kısırlaştırma merkezleri varken, buradaki duruma çok üzüldük” dedi.

39 CAN GÖNDERİLDİ


HAYTAP Temsilcisi Önder barınakta kısırlaştırılmayan hayvanlar için de Çanakkale'de yaşayan gönüllü Devrim Varol ile birlikte HAYTAP olarak devreye girdiklerini belirterek şunları söyledi: “Çanakkale'nin hiçbir ilçesinde kısırlaştırma yapılmadığı için biz 50 TL'si Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan, geri kalanı ise HAYTAP'tan karşılanmak üzere hayvanları özel bir klinikte kısırlaştıralım istedik. Daha sonra ise Şişli Belediyesi Veteriner İşleri'nden bir ekibin Ayvacık'a gelerek orada kısırlaştırma yapabileceği alternatifi ortaya çıktı. Ancak Ayvacık Belediyesi ile iletişimde yaşanan sıkıntılar nedeniyle bizim 'hayvanları taşımadan kısırlaştırılalım' isteğimiz gerçekleşmedi. Şimdi 39 köpek 2.5 saatlik yolla Balıkesir Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderildi. Ayvacık Belediyesi'nden veteriner hekim de onlarla gitti. 3 gün içinde kısırlaştırılıp geri getirilecekler, HAYTAP olarak biz de takipteyiz.”
Ayvacık Belediyesi'nin kısırlaştırma merkezi kuracaklarını kendilerine illetiğini de söyleyen Önder, “20 gün içinde kurulacağını öne sürdüler, daha önceden izinler alınmış. Bunun da takipçisi olacağız” dedi.