HABER/ Gökçe ADAR

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, “İşsizliğin çözümün için devlet yeni istihdam alanları açmalı” dedi. Üniversiteli gençler ise işsizliğin kendilerini kaygılandırdığını ifade etti

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, artan işsizliği, ülkede var olan ekonomik krizin bir sonucu olarak yorumladı. Vardal, meslek lisesi ve yüksek öğretimden yeni mezun olmuş gençlerin, iş bulma konusunda kaygı yaşadığını söyledi. Ülkedeki işsizliğin çözümü için, devletin yeni istihdam alanları açması gerektiğinin altını çizen Vardal, “Son 15 yılda iktidarın yürüttüğü politikalara bakıldığında, ülke ekonomisi kötüye gitti. Bir dizi şirket, konkordato ilan etti. Yaşanılan bu işsizlik, ülkedeki ekonomik krizin derinleşmesinin sonucudur. İktidar, bunu çeşitli araçlar ile kontrol etmeye çalışsa da, işsizliğin artışının hızını azaltmaya çalışsa da gerçeği değiştirmedi. İşsizliği azaltmanın tek yolu yeni üretim alanları yaratmaktır” dedi.

Gençlerin gelecek ile ilgili kaygı yaşadığını dile getiren Vardal, şöyle konuştu: “Artık, meslek lisesi veya yüksek öğrenim mezunu olmak bir şey ifade etmiyor. Çünkü, gerek yüksek öğretimden gerekse meslek lisesinden mezun olan kişilerin okullarını bitirmesi iş bulabilmesi için yeterli olmuyor. Gençlerin, belirli bir yaşa geldiği zaman kendi ihtiyaçlarını kendisinin karşılamak istemesi, okul yaşamından sonra ailesine yük olmak istememesi çok normal. Ama ülke şartlarını göz önüne aldığımız zaman gençlerin ailelerine bağlı kalmadan yaşamaları pek mümkün görünmüyor.”

İyileştirme yapılmalı

Üniversitesitede öğrenim gören öğrenciler ise artan işsizlik oranının kendilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Öğrenciler, fakültelerde verilen eğitiminin, piyasada iş bulma konusunda yeterli düzeyde olmadığını dile getirdi. Yeni mezun gençlerin istihdam alanları konusunda da sıkıntılar yaşadığını söyleyen üniversite son sınıf öğrencisi Hüseyin Akbaş, “Üniversite mezuniyetime sayılı zaman kaldı. Gelecek kaygısı yaşıyorum. Üniversitede verilen eğitim, okul sonrası yeterli kalmıyor” diye konuştu. Yeterli istihdam sağlanmadan ve ihtiyaçlar belirlenmeden her yere üniversite açıldığını söyleyen Akbaş, bu durumun nitelikli elemanların yetişmesini engellediğini dile getirdi.

İş imkanı artırılmalı

Kültürel anlamda okul eğitimlerinin yeterli olduğunu ancak okul sonrasında işe giren gençlerin hayal kırıklığı yaşadığını belirten öğrenci Yağmur Karadağ, “Fakültelerde verilen eğitim ile alanın içindeki bilgiler örtüşmüyor. Bu konuda mutlaka bir iyileştirme yapılmalı, yeni mezunlara kalıcı iş olanakları sağlanmalı” ifadesini kullandı. Eğitim sisteminin gelişen teknolojiye göre yenilenmesi gerektiğini söyleyen öğrenci Merve Kahramanlı da şöyle konuştu: “2019 yılındayız ama hala 90'lardan kalma eğitim veriliyor. Eğitimin teknolojik gelişmeye ayak uydurması, sistemin yenilenmesi gerekiyor ki, öğrencilerinde kendini daha çok geliştirip iş imkanı bulma şansları arttsın.”