Aliağa’daki gemi söküm tersanelerinde çalışan binlerce işçi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve maaşlarının artırılması talepleri karşılık bulmayınca iş bırakmışlardı. İşçilerin mücadelesi 10 gün sonra sonuç vermiş ve eylemler sona ermişti. Ancak eylemler sırasında Ege Gemi Söküm San. ve Tic. A.Ş.’de çalışan 25 işçi, işten atılmıştı. Söz konusu işçilerin de mücadelesi sonuç verdi. İşten çıkartılan işçiler hem tazminatlarını aldı hem de bugün yeniden işbaşı yapacak. Öte yandan direnişi pasif olarak devam eden ve patrondan gelecek cevabı bekleyen Kılıçlar A.Ş. işçileri hala işbaşı yapmadı. Kılıçlar A.Ş. işçileri anlaşma sağlayıp işbaşı yapan diğer firmadaki çalışanları aldığı ücretin aynısını patrondan talep ediyor. Patrondan gelecek cevabı bekleyen Kılıçlar A.Ş. işçileri bu sürecin çok sürmeden tamamlanacağı kanaatinde.

İŞÇİDEN VAZGEÇEMEDİLER

Direnen gemi söküm işçilerini eylem süreci boyunca destekleyen Limter İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral, son durum hakkında gazetemize konuştu. Ege Gemi Söküm işçilerinin 25/2’den işten çıkarıldığını açıklayan Demiral, “İşten çıkarılan işçiler haksız yere işten atıldıkları için yargı yoluna gidecek ve eylemlerini devam ettirecekti. Ancak sonrasında firma yetkililerinden haber geldi. İşçilerin tazminatlarının ödeneceği ve yeniden sigorta başlangıçlarının yapılıp işe alınacaklarını öğrendik. Böylece bu sorun da çözüme kavuştu. İşçiler bugün işbaşı yapacak” dedi. Söz konusu durumu yorumlayan Demiral, “Bu da demek oluyor ki bu arkadaşlardan kolay kolay vazgeçilmiyor” sözlerini kaydetti.

Günlük yevmiyeler yüzde 80 zamlandı

İşçilerin sendikalı olmaları süreci daha kolay aşmalarını ve işçilerin mağdur olmamalarını sağlayacağını dile getiren Demiral, gemi söküm işçileri arasında sendikal çalışmaların devam edeceğini aktardı. Gemi söküm işçilerinin iş bırakması ve birlik olmasıyla artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını da dile getiren Demiral, “25 yıl sonra eylem yapan işçiler patronların baskısını ortadan kaldırdı. İşveren işçilerin taleplerini yüzde yüz karşılamasa da kesinlikle geri adım attı. İşçileri kaybetmek istemedi. Bu işçilerin yaptığı iş tehlikeli ve herkesin yapabileceği bir iş değil” ifadelerini kullandı. Eylem sürecinin sonunda gemi söküm işçileri günlük yevmiyelerine ortalama yüzde 80 zam kazandı.