HABER/ Gökçe ADAR

Aliağa Belediyesi yetkilileri, Aliağa Belediyesi Personel A.Ş.'de çalışan işçileri, belediye başkanlığı genelgesiyle, fiilen çalıştığı yerlerden alarak, resmi kadrolarının bulunduğu müdürlüklere gönderdi. Kendi rızaları dışında yaşanılan bu durumda mağduriyet yaşadıklarını dile getiren belediye işçileri ve sendika temsilcileri, dayatılan bu durumun, hukuka aykırı olduğunu dile getirdi.

Kanunlara aykırı

Genel-iş Sendikası İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, “Örgütlü bulunduğumuz Aliağa Belediyesi'nde pazartesi gününden bu yana üyelerimiz ve sendikamız açısından kaygı verici gelişmeler yaşanmaktadır. Ağırlıklı olarak büro personelleri olmak üzere 200’e yakın işçi, başkanlık genelgesiyle asıl işkollarının bulunduğu müdürlüklere gönderilmiş olup, kendi rızaları dışında fiilen yerine getirmiş oldukları işyeri uygulaması durumundaki işlerinde esaslı değişiklik oluşturacak şekilde çalıştırılmaları yönünde bir karar alınmış ve uygulanmaya başlamıştır. Bu durum başta İş Kanunu ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasaları olmak üzere kanunlara aykırıdır” diye konuştu.

İşçinin rızası olmalı

Çalışma koşullarının değişikliklerine işçinin rızası ile olması gerektiğini söyleyen Kara, şöyle devam etti: “Belediyemizde ciddi mali sıkıntılar yaşandığı herkesçe bilinmekte ve yetkililerce de ifade edilmektedir. Ancak bu durumun sorumlusu kuşkusuz çalışan işçiler değildir. İşten çıkarılan arkadaşlarımız, 10 yıldan fazla bir süredir belediyeye hizmet etmektedir. Yapılan haksız muameleden bir an önce geri dönülmelidir.” Belediye yönetimi ile görüştüklerini söyleyen Kara, “İşçilerimizi mağdur edecek, onların aile yaşamlarını olumsuz etkileyecek ve kanunlardan ve yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinden doğan haklarına karşı getirebilecek her türlü uygulamanın da karşısında olacağımızı duyururuz” dedi.