Haber/ Didar DEMİRCİ

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’nın (DGD-SEN) Setur’da çalışan üyelerinden Aytaç Ay ve Özer Dağ, Setur Sabiha Gökçen Havalimanı deposunda çalışırken 28.08.2020 tarihinde genel merkeze çağırılarak, işten atmanın yasak dendiği bu süreçte 25/2 maddeden işten atıldılar. İşten atılmalarının gerekçesi olarak depo içerisinde ürünlerin eksik olmasının suçlusu olarak gösterilen işçiler Ay ve Dağ, iddialara göre şirketin avukatı tarafından depo içerisinde kurulan sorgu odasında tehdit edildi.

Yaşananlara tepki gösteren DGD-SEN, Ümraniye’deki Setur şubesi önünde basın açıklaması düzenledi. DGD-SEN Genel Başkanı Murat Bostancı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Depo içerisinde ürünlerin eksik olduğunu söyleyerek üyelerimizi işten atan setur yöneticileri kendisini avukat olarak tanıtan Halil ismindeki şahıs depo içerisinde iki ayrı sorgu odası kurup işçileri saatlerce çocukları ve aileleriyle tehdit ederek alıkoymuştur. Bu gayri hukuki sorgulamada işçi arkadaşlarımızın özel telefonları zorla ellerinden alınmış, kişisel mesajları okunmuştur. Arkadaşlarımızı işten atmak için her yerde kamera olmasına rağmen görüntü bulamayınca zorla tutanak imzalatmaya çalışan bu şahıs işçileri dava açmak ve çocukları üzerinden tehdit etmiştir. Setur genel merkezinden ik sorumlusu Gürol Eskici ’ye Halil denen şahsın kim olduğu sorulunca çalışanımız yanıtını vermiştir.

Setur’un mafyatik yöneticilerinin bu ilk vukatı değildir. Daha önce de üyemiz olan Muhammet Aydemir ve Vedat Süren ’i de benzer gerekçelerle işten atmıştır. Setur genel merkezi ile iki defa görüşme gerçekleştirdik depoda ki çalışma koşullarından depo yöneticilerinin mafya vari tutumundan ve depo içerisindeki taşeron ISS işçilerinin çalışma koşullarından bahsettik genel merkezin depoda yaşanan tüm hukuksuzluklardan haberi vardır. setur üyelerimizi işten atmanın ve tehdit etmenin hesabını hem yasa önünde hem de fiili mücadele karşında verecektir. Anayasa da taşeron çalıştırma tanımı nettir, ISS in setur depo içerisinde ki varlığı da yasalara aykırıdır.

Taşeronda çalışan işçiler kadrolu işçilerle aynı işi yaparken taşeron işçide ücretler düşük,ikramiye yok,prim yok,özel sağlık sigortası yok,Yani kuru asgari ücret seviyesinde maaş dışında bir şey yok. Pandemi sürecinde Setur kadrodakiler kısa çalışma ödeneği dışında aradaki ücret farkını alıyorken taşerona sadece işkurdan alınan brüt ücretin sadece %60'ı ödeniyor. Aynı işi yapan kadrolu ve taşeron işçiler arasındaki ücret ve hak uçurumunun acilen düzeltimesini istiyoruz.

Pandemi süreci boyunca işten atmak yasak dendiği halde Türkiye’de binlerce işçi tazminatları gasp edilmiş şekilde 25/ 2 maddeden işten atılıyor.son 5 aydır iş yerlerinde sendikal çalışma yapan işçiler, krizi fırsata çeviren patronlar tarafından işten atılıyor. Tüm iş kollarından en çok işten atmanın yaşandığı süreç bu pandemi sürecidir. 25/2 maddeden işten atılan işçiler ne işsizlik maaşı alabiliyor ne de kıdem tazminatı bu insafsızlıktır. Taleplerimiz nettir;

25/2 maddeden işten atmak yasaklansın, atılan işçiler geri alınsın, aynı işte hem kadrolu hem de taşeron çalıştırmak yasaktır setur depo içerisinde yasa uygulansın, Iss gitsin taşerondaki işçiler kadroya alınsın, işçi sağlığı ve işçi güvenliği kuraları esnetilmeden uygulansın!”