Haber/ Didar DEMİRCİ

Pandemi sürecinde istihdamı korumak adına hayata geçirilen en önemli uygulama, kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağıydı. Bu süreçte sermayenin ekonomik kayıplarını işçiye yansıtılmaması için önemli olan bu uygulama, 30 Haziran itibariyle sona erecek. Ancak, pandemi sürecinin hala bitmemiş olması ve bu sürecin getirdiği ekonomik sorunların etkisi bir süre daha devam edecek. Konuya ilişkin Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, şöyle konuştu:

Süreç tehlikeli

“İşsizlik geliyor hazır olun. Pandemide yaklaşık 1.5 yıldır kapalı kalan işletmeler açıldıktan sonra yaşadıkları kayıpların acısını işçi çıkararak telafi etmeye çalışacak. Yani işsizlikte çığır aşacak bir duruma geliyoruz. Bugün 4 garsonun çalıştığı yerde 2 garson çalışacak. 5 tane masası olan işletmeler tek işçi çalıştıracak. Kısacası, 1.5 yılda gelen bütün kayıplar, kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasıyla birlikte işverenler bu yükün altına girmeyerek, işçi kıyımı yapacaktır. Türkiye son 50 yılın en büyük işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. İşsizliğin artmasıyla çok tehlikeli bir süreci izleyeceğiz. Sosyal cinayetlerin, ‘intiharların’ daha da artacağını göreceğiz.”

6 Ayda 600 lira eridi

Sarı, “Cumhurbaşkanının her konuşmasında dolar kurunun önlenemez yükselişi 6 ayda asgari ücretlinin, her ay 100 lira maaşından eritti. Bu ekonomik krizde acil talebimiz; Kısa çalışma ödeneğinin ve işten çıkarma yasağının devam etmesi, Kod 29- Kod 46 gibi patronların hukukun arkasından dolanarak işçi atmasına neden olan durumlara bu süreçte cezai yaptırımlar uygulansın ve eriyen maaşlara acilen 750 lira ek zam uygulansın” diye konuştu.