Haber/ Gökçe ADAR

Genel İş İzmir 2 Nolu Şube'nin cuma günü yaptığı eylemin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve Genel İş temsilcileri bir araya geldi. Yapılan toplantıda karşılıklı olarak imzalanan ön protokolle, büyükşehir bürokratları İZENERJİ'nin yetkisine yaptıkları itirazı geri çekeceklerini taahhüt etti ve bir haftalık süre istedi. Bürokratlar bu sürede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşeceklerini bildirdi. Bu gelişmenin üzerine sendikadan yapılan açıklamada, bugün başlaması planlanan iki saatlik iş bırakma eylemi ile Perşembe günü gerçekleşecek olan yarım gün iş bırakma eyleminin ertelendiği belirtildi. Bu hafta içinde itiraz geri çekilmez ise gelecek haftadan itibaren eylemler başlayacak.

Yine söz verildi

Geçen hafta yaşananları değerlendiren Genel İş İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız, “Biz bu sorunun masa başında çözülmesi için sendika olarak elimizden gelen katkıyı sunduk. Bu adım atmayarak işleri bu noktaya getiren işverenin ta kendisidir. Yapılan görüşmede bize bir kez daha söz verildi. Biz de eylemlerimizi iptal etmeme ama erteleme kararı aldık. İşveren yine bu konuda samimi durmaz ise aldığımız eylem kararlarını harfiyen yerine getireceğimize; yaşanan gergin ortamdan daha fazla gergin ortam olacağına kesinlikle hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Bizim derdimiz üzüm yemek bağcıyı dövmek değil” diye konuştu.

Daha fazlası olur

Yıldız, sorun çözülmediği takdirde dayanışma örneğininin ilerleyen günlerde görüleceğini belirterek şöyle konuştu: “Cuma günü ciddi anlamda bütün genel iş şubelerimiz katkı sundu. Alanlarda attığımız 'Yaşasın sınıf dayanışması' sloganının altını bir kez daha doldurduk. İşveren önümüzdeki günlerde bu sorunu çözmez ise bu dayanışma örneğinin daha fazlasını ileriki günlerde göreceklerdir. İzmir'in her tarafını kitleyebileceğimizi göstermiş olduk.” Geçtiğimiz Cuma günü sendika yetkilileri ve işçiler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZENERJİ'deki yetkisine yaptığı itirazı geri çekmesi için başkanlık girişinde basın açıklaması yapmak istemiş; polis müdahelesiyle karşılaşmıştı. Bazı işçilerin de gözaltına alınması nedeniyle sendikanın çağrısı üzerine otobüs şöförleri de dahil olmak üzere kent genelinde belediye işçileri iş bırakmıştı.

Ne olmuştu?


Hükümetin kamuda çalışan taşeron işçiler için çıkardığı kanun hükmünde kararname ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan yaklaşık 800 Altaş ve Denizay taşeron işçisi, büyükşehirin İZENERJİ şirketine geçirildi. İZENERJİ'deki işçi sayısı 5 bini aştı. İZENERJİ'de örgütlü Genel İş İzmir 2 Nolu Şube geçtiğimiz yılın Eylül ayında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na başvurarak yetki belgesi aldı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, KHK'lı işçilerin sözleşme kapsamına alınmasını kabul etmedi ve iş mahkemesinde yetki iptal davası açtı. Büyükşehir Belediyesi KHK'lı işçilerin taşeron anlayışında çalışmasını isterken, Genel İş Sendikası KHK'lı işçilerin de iş güvenceli ve toplu sözleşmeli çalışmasını istiyor. Genel İş'in örgütlü olduğu bir çok belediyede KHK'lı işçiler sözleşme kapsamına alındı. Büyükşehir itirazını geri çekmez ise mahkeme sonuçlanana kadar sözleşme başlayamayacak. Büyükşehirin daha önce İZELMAN'ın yetkisine yaptığı itirazın sonuçlanması 13 ay sonunda sonuçlanmıştı. Genel İş İzmir 2 Nolu Şube 6 dönemdir İZENERJİ'de toplu sözleşme imzalıyor.