Yarın (15 Mayıs 2019) İzmirli yurtsever gazeteci Hasan Tahsin'in İzmir'i işgal eden Yunan ordusuna "İlk Kurşun"u sıkarak kurtuluş savaşının kıvılcımını yakmasının ve şehit edilmesinin 100. Yıldönümü. 

Bu anlamlı gün anısına İzmirli Gazeteciler olarak 9 Eylül Gazetesi'nde 100. Yıl eki hazırladık. 12 sayfalık ekimizde Hasan Tahsin'in İzmir'de 100 yıl önce çıkardığı ve Türk halkını işgale karşı uyaran, vatanseverlik duygularına hitap eden Hukuk-u Beşer (İnsan Hakları) Gazetesi'nin 19 Şubat 1919 tarihli sayısının 1. sayfasının tıpkı basımı da bulunuyor.

Bu sayının önemi Şehit Gazeteci Hasan Tahsin'in kaleme aldığı "Namus Uğrunda" başlıklı edebi makalesinin yayınlanmış olması.

Gazetede makalenin günümüz Türkçesine çevrilmiş hali, Hasan Tahsin hakkında bilgiler, İzmir'in işgalinde o gün yaşanan olaylar, Türk basınında ilk kez yayınlanan fotoğraflar, İzmir Atatürk (Konak) Meydanı'nda bulunan İlk Kurşun Anıtı'nın hikayesi ve daha pek çok bilgi yer alıyor. 

Gazeteci araştırmacı yazar Yaşar Aksoy, 9 Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Oktay Gökdemir, 9 Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doçent Ahmet Mehmetefendioğlu, gazeteci-yazar Okan Yüksel, gazeteciler Hasan Tahsin Kocabaş ve Murat Attila'nın yayın kurulunu oluşturduğu gazetede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da birer makale kaleme aldı. 

Ulusal Kurtuluş Savaşımızın işaret fişeği olan 15 Mayıs 1919'da neler yaşandığını anlatan bu ekimizi bayinizden istemeyi unutmayın.

15 Mayıs Çarşamba saat 10.30'da Konak Atatürk Meydanı'nda bulunan İlk Kurşun (Şehit Gazeteci Hasan Tahsin) Anıtı'nda buluşmak üzere...