Haber/ Didar Demirci
İzmir Kadın Platformu (İKP), Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “Eğitim ve barınma hakkı engellenemez. Eşit, özgür, demokratik, laik eğitim istiyoruz” yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı. İKP adına basın açıklamasını Selin Kurşun okudu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın din ve inanç adı altında yaptığı açıklamalar nedeniyle kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırıların artığını vurgulayan Kurşun, “9 yaşındaki kız çocuğu evlenebilir diyenlerin çocuk istismarını evlilikle aklamaya yönelik önergeyi ısıtıp ısıtıp önümüze getirmesini, dini referanslarla tartıştırdıkları nafaka hakkına göz dikmelerini, LGBTİ+ haklarının yok sayılmasını, kamu kreşlerini bütçe yetersizliği nedeniyle kapatmalarını, müftülere nikah yetkisi verilmesini, boşanma süreçlerinde Diyanet görevlilerinin ara bulucu yapılmasını, kürtajın fiilen yasaklanmasını, İstanbul Sözleşmesi’nin ortadan kaldırılmasını kabul etmiyor, susmuyoruz” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2021 yılı bütçesinin 7 bakanlık ve 12 başkanlığın bütçesini geride bıraktığını hatırlatan Kurşun, kamu kurumlarına 2012 yılında çıkan genelgeyle kreşler için bütçe ayrılmadığını ancak Kur’an kurslarına yatırımların yapıldığını dile getirdi.

KESENİN AĞZI TARİKAT VE CEMAATLERE AÇILIYOR

Üniversite öğrencilerinin barınma sorununa dikkat çeken Kurşun, “Özellikle üniversiteli genç kadınlar okuldan uzaklaşma ya da barınma sorunu yüzünden güvenliksiz, sağlıksız ortamlarda daha çok tacize açık hale getiriliyor. İktidar kirasını ödeyebileceği bir ev bulmaktan umudunu kesen öğrenci kitlesini adım adım TÜRGEV, TÜGVA, Ensar gibi tarikat-cemaat yurtlarına doğru itiyor. Ve biz bu yurtlarda neler olduğunu Ensar vakasından gayet iyi biliyoruz. Yeni yurtlar yaptırmak ve mevcut yurtların koşullarını iyileştirmek için para harcamayan devlet, tarikat-cemaat yurtları söz konusu olduğunda kesenin ağzını açıyor” dedi. İzmir’deki öğrencilerin eylemler sırasında gözaltına alındığını hatırlatan Kurşun, “Dokuz Eylül Üniversitesinde kadın arkadaşlarımız İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz maskesi taktıkları ve LGBTİ+ bayrağı açtıkları için güvenlik görevlileri tarafından darbedildi, ifade özgürlükleri ellerinden alındı. İstanbul Sözleşmesi’ne ve LGBTİ+ bayraklarına tahammülü olmayanlara karşı mücadelemizden asla vazgeçmeyiz. Dindar ve kindar nesiller yetiştirme projenize biz kadınlar alet olmayacağız. Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” sözlerini kaydetti.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Eşit ve özgür bir hayatı kurana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Kurşun, İKP olarak taleplerini sıraladı. Kurşun, “Parasız, bilimsel, demokratik, laik ve ana dilinde eğitim istiyoruz. Nöbet usulü ve vardiyalı çalışmaya uygun olarak, 7/24 açık, ücretsiz kamu kreşleri istiyoruz. KYK yurtlarının öğrencilerin tümünün barınma ihtiyacını karşılayacak sayıya çıkarılmasını ve mevcut yurtlardaki koşulların iyileştirilmesini; öğrencilerin üniversite hayatı boyunca sağlıklı, nitelikli ve ücretsiz koşullarda barınma hakkının devlet tarafından karşılanmasını, yerel yönetimlerin de bu konuda daha ileriden sorumluluk almasını istiyoruz. Mevcut KYK borçlarının iptal edilmesini, kredilerin burs olarak verilmesini istiyoruz. Kadın sığınma evlerinin sayısının artırılmasını, kadına yönelik şiddet, taciz ve istismara karşı etkin önlemler alınmasını istiyoruz” dedi.