Haber / Gökçe ADAR

İzmir'in Çiğli ilçesinde yaşayan Mevlüde Irmak, oğlu Ali Ege Irmak'ı 2013 yılında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde erken doğumla dünyaya getirdi. Doğumdan sonra bir ay küvözde kalan Ali Ege, beyin kanaması geçirdi. 3 aylıkken çekilen MR sonucu görme ve duyma yetisini kaybettiği belirlendi. Bir yaşına geldiğinde ise bu kez Ali Ege'ye serebral palsi ve epilepsi teşhisi konuldu. Üç yaşındayken otizm teşhisi de konulan Ali Ege'ye özel eğitim dersleri verilmeye başlandı. Dört senelik süreçten sonra Ali Ege, yürümeye ve konuşmaya başladı. Birinci sınıfa pandemi nedeniyle gidemeyen Ali Ege, sınıf atlayarak direkt ikinci sınıfa başlayacaktı. Ancak ikinci sınıfta birinci sınıfın derslerini de alan Ali Ege'nin özel eğitim hakkı, çileye döndü. Ali Ege'ye RAM tarafından 'kaynaştırma öğrencisi olabilir' raporu verildi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, önce evlerine uzak mesafede bulunan İsmail Rahmi Karadavut İlkokulu'na kaydı yaptırıldı. İlk dönem eğitim gören Ali Ege'nin farklı yaş gruplarıyla eğitim görmesine karşı çıkan anne Mevlüde Irmak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne oğlunun hem evine yakın hem de kendi yaş gruplarıyla eğitim görmesi için dilekçe verdi. Süreç devam ederken, 'Bu çocuk otizmli, bu sınıfa uygun değil' denilerek, Ali Ege'nin ikinci dönem kaydı otizmli öğrencilerin de bulunduğu Maltepe İlkokulu'na alındı. Bir süre orada da eğitim gören Ali Ege'nin 'otizm' tanısı kalkınca, anne Mevlüde Irmak'a gönderilen mesajda, oğlunun kaydının bu kez ise Tüpraş Mahmut Esat Bozkurt İlkokulu'na alındığı bildirildi.

'BAŞLARINDAN ATTILAR'

Anne Mevlüde Irmak, oğlunun eğitiminin adeta bir karmaşaya döndüğünü ifade ederek, kaydı alınan okulun yine evlerine çok uzak mesafede olduğunu söyledi. Irmak, “Ali Ege ile zorlu bir yaşantımız var. Ben Ali Ege'ye bir adım attıracağım diye çok uğraşıyorum. Onun sağlığının ve eğitiminin iyi olması için büyük çaba veriyorum. Ancak, 'Çevrenizdeki okulların kontenjanları dolu' diyorlar. Yazık günah değil mi hem bana hem oğluma? Yakınımda üç tane okul var. Bir tane daha sınıf açmak bu kadar mı zor? Daha önce de Ali Ege'nin kaydı evime uzak bir okula yaptırıldı diye dilekçe verdim. Şimdi yine iki otobüsle gitmek zorunda kalacağım bir okula kaydı yaptırıldı. Resmen, 'Sizi başımızdan savıyoruz, en uzak yere veriyoruz' dediler. Daha ne kadar okul değiştireceğiz? Bu değişimler, oğlumun eğitimini de etkiliyor. Aldığı eğitimlerin verimliliğinden şüphe eder oldum” ifadelerini kullandı.

'EK KONTENJAN AÇILMALI'

Oturduğu bölgede Ali Ege gibi özel gereksinimli üç çocuk daha olduğunu söyleyen Irmak, sözlerine şöyle devam etti: “Benim oğlumun okula yalnız başına gitmesi bir hayal. Sürekli yanında olmak zorundayım. Okula bıraksam da onu bahçede bekliyorum. Özel gereksinimli bir çocuk olduğu ve tek başına okula gidemeyeceği bilindiği halde, evimizin çok uzağında bulunan okula kaydı veriliyor. Biz neden çaresiz bırakılıyoruz? Ali Ege gibi mahallemizde üç farklı özel gereksinimli çocuk mağdur durumda. Okullara ek kontenjanlar açılabilir. Yardımcı öğretmenler atanabilir. Bu çocuklarımız için özel şeyler yapılabilir. Elimden geleni yapmaya devam edeceğim.”