İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, genelgenin basın özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını önlemeye yönelik bir hareket olduğu vurgulandı. 

 İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

Emniyet Genel Müdürlüğünün ses ve görüntü kaydı alınmasını yasaklayan genelgesi ile kamunun haber edinmesinin engellenmesi amaçlanıyor.

Genelgede gerekçe olarak ‘özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi’ ve ‘görevin yerine getirilmesine engel olunması’ yer alıyor.

Devletin varlık sebeplerinden biri vatandaşlarını zulümden, baskıdan, işkenceden korumak kollamaktır. Bunları gizlemek değil. Vatandaşın boğazına çöken, yaşamını tehdit edenleri özel hayatın gizliliğinin ihlali diyerek koruyup kollamak onun zulmünü cesaretlendirmektir. Özel hayatın gizliliği ile bu konunun ilgisi yoktur.

Kamuoyunun bütün bunları bilmesi, bundan haberdar olması yasal hakkıdır. 

Gazeteci de bu hakka hizmet eder.

Bu genelge, halkın üzerindeki korkunun, baskının daha da artırılması ve aslında onca ihlalin, adaletsizliğin, yasa dışılığın daha da artacağını düşündürmektedir. Halkın bilgi edinme hakkının engellenmesi için altyapı oluşturmaktadır. Söz konusu genelgede basın özgürlüğüne, yasalara, insan hak ve özgürlüklerine aykırılık vardır ve bunun meşrulaştırılması, olağanlaştırılması kaygı yaratmaktadır. Anayasada garanti altına alınmış olan haber alma hakkının engellenmesi Anayasanın ihlali anlamına gelir.

Yasak konulması engellenmesi gereken, basın mensuplarının ses ve görüntü kaydı alması değil… Hukuk devletinde kolluk görevlilerinin halka işkencesi, şiddetidir!