İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin işsiz ve serbest çalışan gazetecileri teşvik etmeyi ve medya çoğulculuğuna katkıda bulunmayı amaçlayan Telif Destek Programı çerçevesinde oluşturulan Yayın Kurulu güçlenerek büyüyor.

Programa başvuran eserler, İzmir’in usta ve deneyimli gazetecilerinden Levent Bimen, Gönül Soyoğul, Yılmaz Coşkun ve Mehlika Gökmen’den oluşan Yayın Komitesine son olarak Nedim Bubik de katıldı. Yıllarca Hürriyet Ege Haber Müdürlüğü görevini yürüten Bubik, hala Hürriyet’te köşe yazılarına devam ediyor.

Nedim Bubik, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin oluşturduğu Yayın Kuruluna çağırılmaktan onur duydum. Bu kurulda yıllardır tanıdığım meslektaşlarımla birlikte olmak beni heyecanlandırdı. Genç arkadaşlara birikimlerimizi paylaşarak, meslekte ilerlemelerini sağlamak için çabalıyoruz. Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Basın Özgürlüğü için Örgütlü Gazeteciler ve Güçlü Dayanışma’ projesi telif programı özellikle şu dönemde serbest ve işsiz gazeteciler için göz ardı edilemeyecek önemli bir kapı açıyor. Bu kapı mesleğini yapmak isteyen herkese açık. Hakkari’den, Van’a, İzmir’den İstanbul’a tüm gazeteciler bu projeden faydalanarak, hem haberlerini gazetecilerin gazetesi 9 Eylül Gazetesi ve internet sitesinde yayınlanması imkanını buluyor, hem de brüt 100 euro kazanç elde ediyorlar. Özellikle genç işsiz ve serbest gazeteci arkadaşların bu fırsatı değerlendirmesini diliyoruz.”

215 habere destek

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İGC Telif Yayın Kurulu’na gazeteci Nedim Bubik’in katılımıyla daha da güçlendiklerini ifade ederek tüm iş arayan ve serbest gazetecileri programdan yararlanmaya davet etti.

İGC Başkan Yardımcısı ve AB Proje Koordinatörü Dilek Gappi ise Şubat 2019’dan itibaren Telif Destek programı kapsamında serbest ve işsiz gazetecilere destek olmaya çalıştıklarını ifade ederek, “ 2019 yılında 33 habere, 2020 yılında ise toplam 182 esere destek verdik. Hazırladığımız özel ilavelerle değinilemeyen konulara ışık tutmaya çalıştık. Özgür medya sesini çoğaltma hedefiyle yayın kurulumuz özveriyle tüm başvuruları titizlikle inceliyor. Mesleğimizin usta isimlerinden Nedim Bubik’in de bu yayın kuruluna katılması büyük bir onurdur. Böylelikle oluşturmaya çalıştığımız tarafsız, gazetecilik ilkelerine uygun, doğru hedef kitleyi önceleyen değerlendirme sistemimiz daha etkin hale geldi. Telif desteği, iş arayan meslektaşlarımız, serbest çalışan gazeteciler ve gençlerimiz için önemli bir fırsat. Haberlerini bekliyoruz” diye konuştu.

İGC Yayın Kurulu’nda Levent Bimen, Gönül Soyoğul, Yılmaz Coşkun, Mehlika Gökmen ve Nedim Bubik tecrübeleriyle, başvuruda bulunan genç meslektaşlara mentorluk yaparak, mesleki gelişimlerine katkıda bulunuyor.

Brüt 100 euro destek

Avrupa Birliği Özgür Gazeteci Güçlü Demokrasi Projesi kapsamında uygulanan “Telif Destek Programı”na gazetecilik mesleğini icra etmiş ve başvuru döneminde bir medya kurum ve kuruluşuna sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayanlar ile serbest çalışan gazeteciler de programdan faydalanabiliyor. Proje kapsamında haberleri yayınlanmaya değer bulunan eserlere brüt 100 euro telif ödenmeye devam ediyor.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen telif destek programı, iş arama sürecinde olan ve/veya serbest çalışan gazetecilerin gazetecilik çalışmalarını maddi destekle sürdürmelerini teşvik etmeyi ve medya çoğulculuğuna katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Başvuruların, http://igc.org.tr/igc/telif-destek-programi-rehberi/ adresinde de yer alan başvuru formlarının doldurularak yapılması gerekiyor.